Boken för den träningsintresserade

Det krävs mycket träning för att genomföra En svensk klassiker. Men vet man hur man ska träna och varför så blir det enklare. För att få de svaren så är det här boken ni ska läsa.

Läsvärd. Är boken Träna för En svensk klassiker oavsett om du har tänkt genomföra ett av klassikerloppen eller inte.

Läsvärd. Är boken Träna för En svensk klassiker oavsett om du har tänkt genomföra ett av klassikerloppen eller inte.

Foto: Anders Törnström

Recension2016-01-27 08:15
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Träna för En svensk klassiker och andra långlopp. Titeln säger det mesta om vad den här boken handlar om. Men inte allt. Långt därifrån. För vi får bläddra 180 sidor innan vi kommer fram till det första kapitlet som berör själva utförandet av träning. Men det är just de första 180 sidorna som jag anser är bokens stora behållning och som alla som funderar på att börja träna borde läsa. För i fem kapitel samlas här all den kunskap vi behöver för att förstå vad som krävs för att vi ska lyckas få ut så mycket som möjligt av den träning vi gör.

Och ska man bara läsa ett kapitel om träning i sitt liv så är det första kapitlet, träningslära, ett utmärkt val. För här förmedlar Mikael Mattson, medicine doktor vid Karolinska institutet och idrottsforskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, på 50 sidor sina kunskaper om hur och och vad man ska träna. Och hur träningen du gör kommer påverka din prestationsförmåga när det väl är dags för start i loppen.

Det är det kapitel som jag fann mest intressant och som fick mig att fundera både en och två gånger över hur jag själv tränat inför de dryga 20 klassikerlopp jag genomfört. Det är det kapitlet som ger grunden till hur träning ska bedrivas. Resten av boken ger sedan detaljkunskaperna för att anpassa träningen till de lopp vi har som mål att genomföra

Innan vi är framme vid de grenspecifika kapitlen får läsarna sedan kunskap om hur man undviker att bli skadad. Vikten av att äta rätt. Tänka rätt samt att planera sin träning.

Av dessa så fastnade jag lite extra för det om att tänka rätt. Eller som kapitlet i boken heter, psykologiska strategier för uthållighetsidrottare. Där får vi som läsare ta del av kunskaper som är användbara inte bara i idrottssammanhang utan även är applicerbara i många andra situationer i livet.

När vi sedan har fått kunskaperna om allt runt träning så det så dags att ta del av de fyra kapitlen om de fyra idrotter som En svensk klassiker består av. Vart och ett fullmatat med information om hur man på bästa sätt förbereder sig för respektive lopp.

Som en bonus så avslutas boken, vilket känns helrätt för oss som bor i Motala, med ett kapitel om triathlon. Författat av instruktören på Motala Rikstriathlongymnasium Joachim Willén.

Så hur sammanfattar man då Träna för en svensk klassiker och andra långlopp? Möjligen att den kanske i första hand är skriven för elitmotionären på jakt efter de sista pusselbitarna för att kunna göra samtliga klassikerlopp under 20 timmar.

Men utan tvekan så är den mycket läsvärd för alla oss, oavsett nivå, som med jämna mellanrum drar på oss träningskläderna och ger oss ut för att motionera.

Träna för En svensk klassiker och andra långlopp.

Böcker

SISU idrottböcker

Mikael Mattsson, Ingrid Djurback, Emma Lindblom, Cecilia Åkesdotter, Håkan Carlsson, Eric Wickström, Fredrik Ericsson, Mikael Rosén, Annelie Johansson, Joachim Willén.

Läs mer om