Inger Nilssons revansch

Hon hade inte gjort någon långfilm på bio sedan Pippi Långstrump 1970 innan hon fick en roll i ”Efterskalv”. När den vann guldbaggen för bästa svenska film 2015 tyckte Inger Nilsson att hon äntligen fick visa att hon kan mer än att spela Pippi.

Prisutdelare. Januari 2016.Inger Nilsson delade ut Gullspiran på Guldbaggegalan. Dessutom blev långfilmen hon själv medverkar i, "Efterskalv" bästa film.

Prisutdelare. Januari 2016.Inger Nilsson delade ut Gullspiran på Guldbaggegalan. Dessutom blev långfilmen hon själv medverkar i, "Efterskalv" bästa film.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2016-02-03 11:26

Det var den 18 januari och Guldbaggegala när Inger Nilsson, född och uppvuxen i Kisa, gick upp på scenen när det stod klart att ”Efterskalv” skulle få svenska filmvärldens finaste utmärkelse.

Det blev till och med två stycken guldbaggar, i det här fallet till de två producenterna, som står bakom filmen. Filmen fick sammanlagt tre guldbaggar, bästa film, bästa regissör, bästa manliga biroll.

Kan du inte få låna en guldbagge någon gång?

– Tror jag inte! Men kanske att sprötet på baggen är min?

När Inger Nilsson någon dag efter filmgalan intervjuades i radio kallade reportern henne helt plötsligt för Inger ”Pippi” Nilsson.

Då blev hon väldigt sträng på rösten och sa: ”Så säger du inte!”

– Jag brukar verkligen inte läxa upp andra men det värsta jag vet är när man sätter Pippi mellan mitt för- och efternamn, det är som om Inger inte finns.

Just det faktum att hon så starkt förknippas med Pippi Långstrump har inte varit till fördel.

– Det har varit knepigt. Regissörer och producenter tänker, precis som många andra, på Pippi när de ser mig och tycker inte att den bilden går ihop med andra roller.

– Pippi slog igenom så hårt att det har varit svårt att ta sig fram efteråt. En vuxen, som är med om liknande, kan göra nya roller men den möjligheten har man inte som barn.

Inger är van att alltid förknippas med Pippi, så van att hon upplevde det som oerhört befriande när hon själv skulle dela ut pris på filmgalan och presenterades som: Inger Nilsson från filmen ”Efterskalv”, som är Guldbaggenominerad.

Erfarenheter är till för att användas och Inger gör till och med en föreställning om bland annat sina upplevelser som barnfilmstjärna. Hon pratar även om Astrid Lindgren, som skrev böckerna om Pippi Långstrump.

– Föreställningen ingår i ”Kultur i vården”, som drivs av landstinget i Stockholm. När patienter inte kan eller orkar komma till kulturen kommer kulturen till dem. Det är fantastiskt att få vara med där.

Snart är det dags för Inger att resa till Gotland, där hon filmar för tysk tv, nu ska avsnitt nummer 22 och 23 av ”Kommissarien och havet” spelas in. Den tv-serien bygger på Mari Jungstedts kriminalromaner och har sänts i Tyskland sedan 2006 med två avsnitt om året.

– Jag spelar rättsläkare och dyker upp så fort någon dör.

Några språkproblem har hon inte, de tyska och svenska skådespelarna pratar på sina egna språk, för nu är det så finurligt, säger Inger, att i Tyskland är man van vid dubbade filmer.

Men Guldbaggefilmen ”Efterskalv” får vara i fokus ännu en tid, filmen tas upp på nytt på biografer runt om i Sverige.

Huvudpersonen i ”Efterskalv”, John (Ulrik Munther), är en ung kille som dödat sin före detta flickvän. Efter avtjänat straff i ungdomsfängelse är han tillbaka i hembyn och i sin gamla skola, där Inger Nilsson spelar rektorn.

– Det är inte lätt att komma tillbaka. Kan man få förlåtelse? Hur sonar man sitt brott? Kan man sona det?

– ”Efterskalv” är oerhört vackert filmad och den har ett tempo som är långsammare än vad vi är vana vid nu för tiden. Det är något att vårda, rollfigurerna hinner på så sätt komma nära inpå en själv.

Och mitt i allt i Guldbaggerus, hur ofta är du i Kisa nu för tiden?

– Minst en gång varje sommar! Då kommer jag till allsångskvällen som hålls till minne av min pappa, Bertil Nilsson!

Inger Nilsson

Ålder: 56.

Bor: Stockholm.

Familj: Ja.

Utbildning: Teaterhögskolan.

Arbetar som: Skådespelare.

Det betyder guldbaggen för mig: "Att folk kan se att jag kan göra annat än att spela Pippi".

Priset hon delade ut: Gullspiran, ett filmpris för insatser inom svensk barnfilm.

En önskeroll: Bra manus och bra medarbetare. Det är det viktigaste!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!