Östgötasonen skapade årets stora juldrama

Östgötasonen, som hittade sin passion till teatern i unga år i Godegård, har skrivit manuset till SVT:s stora juldrama. "Det är en ära och härligt att få visa en 75-årig kung som är kär, kåt och passionerad", säger Bengt Braskered, 54.

Överståthållare Torsten Nothin (Reine Brynolfsson) och Hovmarskalk Eric Lidner (Bengt Braskered) möts utanför slottet i scen i SVT:s stora juldrama, som har premiär på juldagen. Östgötasonen Braskered har skrivit manuset till "En kunglig affär".

Överståthållare Torsten Nothin (Reine Brynolfsson) och Hovmarskalk Eric Lidner (Bengt Braskered) möts utanför slottet i scen i SVT:s stora juldrama, som har premiär på juldagen. Östgötasonen Braskered har skrivit manuset till "En kunglig affär".

Foto: Johan Paulin/SVT

Östergötland2021-12-24 20:00

Bengt Braskered upptäckte teatern i unga år, när han lyckades få följa med föräldrarna Rune och Gunnel på en bussresa och se komediklassikern Gin & Bitter Lemon på Östgötateatern i Norrköping. Från den dagen handlade livet om teater för den unge Bengt, som såg tv-teatern hemma och satte upp egna pjäser på skolan.

–Min föräldrar förstod absolut ingenting om varför det var så viktigt med teater för mig, men de fattade att det var viktigt. Det räckte ju, säger Bengt.

Varför blev det viktigt?

Bengt låter svaret bli vilande en smula och tittar ut genom fönstret mot Strandvägen och Nybroviken, där en julsmyckad skärgårdsbåt är på väg mot kajen.

– Inom teatern fick alla känslor plats. Du kunde vara hur ledsen, glad, arg eller galen som helst... Alla känslor var ok. Det tilltalade mig. Det var en ventil.

I hans första manus, "En kunglig affär - berättelsen om Kurt Haijby", finns alla känslor med.

SVT:s juldrama tar oss tillbaka till 1933 och Stockholms nöjeskvarter, där källarmästare Kurt Haijby (Sverrir Gudnason) och hans fru Anna (Sanna Krepper) driver restaurang Lido. Kurt har ett digert straffregister och får avslag på sin ansökan om sprittillstånd, men han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende och söker upp kungen Gustaf V.

I mötet med den åldrade monarken Gustaf V tänds en gnista. En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds, men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken finns inget utrymme för skandaler.

Bengt Braskered fick höra talas om Gustaf V och Kurt Haijby första gången 1997.

– Jag var på Storkyrkobadet i Gamla Stan en höstkväll 1997. Det var herrkväll den torsdagen med en, milt uttryckt, en väldigt mogen publik. I bastun satt två 85-åriga gubbar och småviskade lite om Gustaf V:s erotiska partyn på 1930-talet. Jag blev förstås nyfiken och så började de berätta om den tiden. Många män ville ha sex med kungen, säger Bengt.

Historien om Gustaf V och Kurt Haijby fick fäste i Bengt Braskereds tankar.

– Jag fick dock inte ihop historien först. Jag läste allt som fanns att läsa om kungen och Haijby, men hittade ingen ingång. Så slog det mig en dag om vad de berättade i bastun om att "kungen har frun med sig - då blir det inget med kungen" på träffarna. De menade ju Haijby. Haijby var "frun". Det handlade kanske om kärlek. Den var kanske ömsesidig. Den var kanske bara från ett håll, men jag började skriva.

Manuset, som var klart 2015, är fiktion och kärleken mellan Gustaf V och Kurt Haijby har förblivit obekräftad.

– Jag träffade några producenter, men ingen trodde på det. Jag hade ett manus, men ingen ville göra något av det.

Så träffade han producenten Lena Rehnberg på StellaNova på en fest.

– Hon gillade den. Idén fick fäste. Vi gick till SVT med en berättelse, som handlade om vita gubbar och bara en egentlig kvinnlig roll. SVT sa ja och här sitter vi nu och pratar om årets juldrama. Det är en enorm ära att få visa den på julen. Det är också härligt att få visa en 75-årig kung som är kär, som är kåt och att vi får visa sex. Det är inte ofta vi får se en 75-årig visa allt det. Ska det vara avklätt är det en vältränad 25-åring, men de flesta av oss är inte det. Vi är dock alla fulla av känslor och passion, säger Bengt, som spelar hovmarskalk Eric Lidner i serien.

Regissören Lisa James Larsson, som tillbringat många somrar och jular under sin barndom i Ödeshög, fick manuset i sin hand i mars 2018.

– Väldigt svenskt, historiskt och episkt... Det här var för stort för mig. Jag kan inte göra det. Det var min första tanke... i ungefär ett par minuter, men sedan var jag helt övertygad. Den var min. Jag älskade allt med manuset och streckläste det. Jag såg scener i full färg från första ögonblicket.

Nu är det SVT:s stora julsatsning. Känner du ansvaret?

– Jag släppte det för länge, länge sedan. Jag var hedrad av uppdraget, men inte nervös. Det skulle ha inte gynnat mig i mitt arbete. Jag är också ganska bekväm med att ta på mig saker, som folk kommer ha åsikter om. Jag kommer hata alla som hatar den för jag älskar den så mycket, säger hon.

– Vi har blottat våra själar i den. Den är sårbart, men jag är helt nöjd och vill inte ändra en enda ruta på. Det är min känsla. Jag måste påminna mig om det - om det kommer någon dålig recension, säger Lisa James Larsson.

SVT:s stora drama

Premiär i SVT1 på Juldagen. Går att se på SVT Play

Regi: Lisa James Larsson.

Manus: Bengt Braskered.

Med: Sverrir Gudnason, Staffan Göthe, Bengt Braskered, Reine Brynolfsson och Anna Krepper.

Haijbyaffären var en svensk rättsaffär i början av 1950-talet. Den kretsade kring påstådda rättsövergrepp - initierade av överståthållaren Torsten Nothin - till följd av påstådd homosexuell relation mellan Gustaf V och Kurt Haijby. Haijby (1897–1965) dömdes 1952 mot sitt nekande för utpressning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!