Till hösten utkommer boken ”Verklighetens Arkiv X. De okända bilderna och berättelserna från vår gåtfulla värld”. Författare är Clas Svahn, ordförande för ”Arkivet för UFO-forskning”, eller ”Archives For the Unexplained” som är dess officiella namn. Det grundades 1973 och ligger på Ljuragatan i Norrköping. I sin bok beskriver Clas Svahn, som till vardags är journalist på Dagens Nyheter, arkivets arbete och presentar 50 av dess föremål.
När NT når honom på telefon befinner han på resa. Han är ute och samlar in nytt material till arkivet.
– På mina lediga stunder jobbar jag med arkivet. Just nu är jag i Malmö och har bilen full av böcker och papper som ska upp till Norrköping.
I boken beskrivs vedermödor och äventyr kring insamlandet av dokument och föremål. Arkivet är internationellt. Clas Svahn berättar att han varje år hämtar hem ett ton material från England.
– Fast ”hämtar” är ett för enkelt ord.Ibland tar det åratal att få folk att lämna ifrån sig saker.
Det var USA:s Apolloprogram som gjorde att han fick upp ögonen för rymden och ufo.
– Jag är född 1958 och i slutet på sextiotalet var alla rymdintresserade. Jag önskade mig alltid böcker om rymden och astronomi i julklapp, men också om ufo. Jag ville vad folk egentligen såg, så när jag var 16 startade jag en ufoförening. Vi åkte runt och intervjuade folk som hade sett saker. Ingen av oss hade körkort så pappa fick köra. Han satt och väntade i bilen, medan vi var inne hos någon bonde och pratade. Vi hade med oss formulär, bandspelare och kameror. Och så där har jag hållit på.
Arkivet innehåller 50 000-60 000 uforapporter, omkring 33 000 böcker och 10 000-tals tidskrifter, men också föremål, som uforelaterade leksaker och frimärken.
– I boken har jag valt ut 50 områden som jag berättar och visar bilder från. Bland annat en polisuniform som jag kom över i England för några år sedan. Polismannen som bar den har berättat för mig att han blev ombordtagen på en okänd farkost 1980. Den uniform han bar vid tillfället har vi. Det är kanske det enda föremålet i världen som har varit ombord på ett okänt föremål, vad vet jag?
Clas Svahn hoppas att boken ska leda till att fler får upp ögonen för att arkivet finns och att ufo är ett legitimt ämne att forska kring. Numera ifrågasätts inte arkivet, vilket det gjorde tidigare.
– På 70-talet tyckte många att det vi höll på med var konstigt och udda. Det har förändrats. När jag blir intervjuad i radio och tv får jag inga konstiga frågor längre.
Ett syfte med arkivet är att förse forskare med material, men ufo är än så länge inte något ämne forskningsvärlden överlag ägnar sig åt.
–Det är svårt att forska kring ufo eftersom det är många olika fenomen. Och en del forskare har faktiskt upptäckt oss. De är kanske inte fysiker och den typen av forskare, utan religionspsykologer och religionshistoriker. Folkloristerna Bengt av Klintberg och Ebbe Schön, som är mycket positiva till AFU:s verksamhet, har sagt att vi bevarar dagens folklore. Det här är både ett fysiskt fenomen, som går att se på radar och att mäta, och ett folkloristiskt fenomen, som handlar om vilka trosföreställningar vi har i dag.
Archives For the Unexplained bygger helt på frivillighet och får nästan inga bidrag utifrån, berättar Clas Svahn.
– Jag hoppas att Norrköpings kommun kommer att visa ett större intresse för arkivet som är unikt och som är känt över världen. Vi skulle lätt kunna bygga ett museum med fantastiska föremål om vi bara fick hjälp med en lokal. Nu har vi 14 lokaler på en gata och det är inte logistiskt bra. Men vi hoppas att på sikt kunna hitta ett samarbete med kommunen i de här frågorna. Ett museum är något som skulle kunna sätta Norrköping på kartan.