Ung berättare byter livsriktning

Meriem Jamil blev 2016 års skrivarstipendiat i Unga berättare, en novelltävling som återkommer varje sommar. Så hur är det egentligen att få åka på skrivarkurs?

Poetry slam. Första gången för Meriem Jamil under skrivarkursen.

Poetry slam. Första gången för Meriem Jamil under skrivarkursen.

Foto: Privat

Norrköping2017-07-25 14:53

– Jag fick välja vart jag ville åka och valde Åsa folkhögskola som ligger mellan Flen och Katrineholm, säger Meriem Jamil, nyligen hemkommen till Uppsala.

Under samtalet är hon ändå på resande fot, hon har varit och hälsat på hos en vän i Stockholm. Meriem, som är född och uppvuxen i Norrköping, köper glass i sommarvärmen.

– Kokos och choklad, hör jag henne beställa, innan hon fortsätter att berätta om kursen "Skapande skrivande", som blev vinsten i Unga berättare, novelltävlingen som arrangeras av Götabiblioteken och riktar sig till unga mellan 16–30 år, bosatta i Östergötland eller Tranås.

Meriem Jamil är nu 22 år gammal och tycker att kursen var "supergivande".

– Vi hade verkligen en jättebra skrivarcoach, Annelie Salminen, som är både kulturentreprenör, skrivarpedagog och författare. Av henne fick vi skrivövningar och tips på hur man hanterar skrivkramp och tar tag i projekt som man vill göra. Det var en väldigt bra kurs med människor i många olika åldrar, jag var nog den yngsta och andra var kanske 30–40 och den äldsta 80!

Deltagarna var runt ett dussin och Meriem beskriver dem som "jättehärliga människor", som hon hoppas hålla kontakten med.

– Vissa har jag redan på Facebook och Instagram, säger hon.

"Tonårshjärtat" är namnet på Meriem Jamils vinnarnovell, en berättelse om vänskap. Men det är inte den första texten som skrivarstipendiaten fått publicerad.

– Pannkakstexten förföljer mig, säger Meriem, om en text som hon skickade till både NT och Sydsvenskan 2015. Den handlar om att vi är så uppslukade av våra mobiler att vi inte ser varandra.

Andra ämnen som är angelägna i Meriem Jamils skrivande är mellanförskap, rasism och identifikation.

– Jag skulle vilja att andra kan identifiera sig i det jag berättar. Det finns många andra som talar för oss andra generationens invandrare och påstår att vi inte höjer våra röster, men det gör vi!

Under kursen testade Meriem att läsa upp en dikt i poetry slam för första gången.

– Man skapar lätt komplex för sig själv, som försvinner när man väl utsätter sig för något.

Tidigare pluggade Meriem till farmaceut, men nu vill hon ändra inriktning till retorisk och litterär kommunikation.

– Det känns mer som jag att få ha skrivandet mer centralt.

Unga berättare 2017 pågår just nu. Den 20 augusti är sista datum att skicka in bidrag till tävlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!