Under lördagskvällen var det distriktsfestival i Danskarusellen Östergötland på Hageby Hus. Sju grupper visade vad de gick för. Från Norrköping deltog Shadow City Brotherhood, Centro Cultural Bolivia och FMG Crew. Linköping representeras av 3 Diem och B boy Lilla Man kom från Finspång. Overload Edition kommer från Västervik och Stockholm Dance Team deltar i Östergötland på grund av att ett flertal grupper inte fick plats i hemstaden.
Tävlingarna startade i januari på Dynamo i Norrköping. Två grupper ska åka till den stora riksfestivalen i Karlstad den 26/5. Men för att ta sig dit måste varje grupp dansa två akter var. En är helt egen dans, och en dans som går ut på att tolka globala hållbarhetsmål.
FMG Crew från Norrköpings Film och musikgymnasie berättar om sin stil. Eller snarare frånvaron av den.
– Vi har ingen stil! Alltså, vi kör väldigt blandat. Disco, street och annat, säger Alma Mörnås.
Gruppen berättar att det viktigaste budskapet är att alla kan dansa oavsett bakgrund.
– Det viktigaste är passionen, säger Jesper Furensjö.
Klockan 18:00 på lördagskvällen invigde Centro Cultural Bolivia tävlingen med en dans till Michael Jackson, och temat var jämlikhet. Under kvällen fick alla grupper varma applåder, men mest högljutt publikstöd drog nog Overload Edition från Västervik ned. Men det räckte inte riktigt, för mest poäng från publik och jury tog Shadow City Brotherhood hem. Strax efter kom Centro Cultural Bolivia. Dessa två grupper får alltså åka till finalen i Karlstad.
De sju grupperna har under ett par veckor fått feedback på sina framträdande, tekniken och utveckling av östgötska danscoacher. Danskarusellen handlar inte bara om att vara bra på att dansa, utan även att lära av varandra, utvecklas och växa som grupp och individer.
Elin Tuvklint är tillsammans med Amalia Braunstahl konferencier och de har även coachat dansarna.
– Det viktigaste är att lära sig möta publiken, träffa andra dansare och att få delta i en riktig dansfest, säger Elin.
Hannah Levander Frylertz är en av jurymedlemmarna. Det är första gången hon sitter i en dansjury, och tycker det är mycket spännande.
– Det jag tittar mest på är hur de har utvecklats och på vilket sätt de tagit till sig coachernas budskap. Utstrålning, energi och vad man i dansen berättar är viktigt. Och om de tror på det de gör.
Det svåraste är att bedöma olika stilar i samma tävling, tycker hon.
– Då får man gå efter hur skickliga de är i sin genre. Bra energi väger tungt.