Panflöjtsdrottning besöker Klockrike

Den välkända panflöjtisten Dana Dragomir spelar i Klockrike kyrka på fredag. En salig blandning av musik utlovas.

5 augusti 2014 13:12

– Det blir en väldigt blandad show, stora ballader, operamusik, kända låtar, rumänsk musik, svensk musik av Benny Andersson, säger Dana Dragomir.

Konserten på fredag är en av de sista i en turné som avslutas nu i augusti. Hon slog igenom i Sverige med musiken till "Mio min Mio" 1991.

– Det har betytt otroligt mycket för min karriär. Det är min trade mark, säger hon.

Men Dana Dragomir är mycket mer än så. Hennes karriär är fylld med egenskrivet material, tolkningar av ABBA, rumänsk folkmusik och så vidare. Hennes senaste skiva "20 - the best of me" innehåller just en sådan blandning av musik.

– Efter så mycket erfarenheter så var det dags (för ett sådant album), det är låtar som representerar mitt liv och min karriär.

Hon har kallats världens första kvinnliga professionella panflöjtist och panflöjtens drottning. Just att få spela panflöjt, som är nationalinstrument i födelselandet Rumänien, är väldigt speciellt för Dana Dragomir

– Det är ett otroligt vackert instrument. Det är en underbar uppfinning. Det är ett så enkelt, men ändå komplett instrument, menar hon.

Rumänsk folkmusik har också spelat en stor roll i hennes liv. Hon berättar att panflöjten möjliggjorde att hon fick spela både folkmusik och klassisk musik, vilket lade grunden för den rika musikfloran som hon har haft i sin karriär. I Rumänien var det annars vanligt att man skolades enbart i klassisk musik.

Dana Dragomir

Dana Dragomir har sålt 300 000 album enbart i Sverige och Finland och över en miljon skivor i övriga världen.

Hon blev tack var sin talang den första kvinnliga eleven att accepteras som panflöjtist i den statliga musikhögskolan i Rumänien.

Konserten i Klockrike kyrka drar igång klockan 19 på fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!