Så hyllas ikonen av Thomas Di Leva

Som elvaåring råkade Thomas Di Leva gå förbi en skivaffär hemma i Gävle. David Bowies klassiska album "PinUps" fångade hans blick i skyltfönstret. Sedan dess har ingenting varit sig likt.

Förebilden. Annette Ståhl och Thomas Di Leva kollar in lite Bowie-skivor. "Changes" är en hyllning till David Bowie som gick bort den 10 januari 2016.

Förebilden. Annette Ståhl och Thomas Di Leva kollar in lite Bowie-skivor. "Changes" är en hyllning till David Bowie som gick bort den 10 januari 2016.

Foto: Foto Jens Kristersson

Musik2017-12-27 07:34

Den 9 mars är det premiär för krogshowen "Changes" på Hamburger Börs i Stockholm. I den hyllar Thomas Di Leva sin stora musikaliska förebild David Bowie. Hela showen bygger på Di Levas vinterpromenad i Gävle som glytt och det första, visuella mötet med artisten som till stor del skulle forma hans eget liv.

– Det såg ut som om han kom från en annan planet, säger Thomas De Leva. Då förstod samtidigt jag att det fanns hopp även för mig. På den tiden kände jag mig ganska utanför. Blyg och som om jag inte deltog i livet eller i vanliga sammanhang. Skivomslaget med Bowie, tillsammans med Twiggy, talade om för mig att han var i samma situation.

"PinUps" kom att toppa önskelistan den julen.

Och musiken?

– Det tog ganska lång tid att som elvaåring sätta sig in i den. Hans musik var avancerad. Men jag kände ändå att David Bowie, genom sin musik, tog mig med till en annan värld där allt tycktes möjligt. Det var ingen större skillnad mellan dröm och verklighet och budskapet var att man skulle våga sig på äventyren i livet.

Vilket Thomas Di Leva också gjort, inte minst musikaliskt.

– Jag tror inte att jag hade blivit artist om det inte vore för David Bowie. I tonåren var det det enda jag lyssnade på. Det satte sina spår. Hans låtar och sound utgör en enorm skatt som det gäller att vara rädd om. Jag är inte orolig över utmaningen att tolka honom. Jag får hitta hans musikaliska mittpunkt och försöka fånga upp hans sångstil där någonstans.

Repetitionerna inleds i januari men först vill Thomas Di Leva ha lite ledigt efter en intensiv period med 26 julkonserter under fyra veckor. "Det får blir en fridfull jul", som han säger.

Sedan två och ett halvt år tillbaka är Annette Ståhl, ursprungligen från Norrköping, högsta chef på anrika Hamburger Börs. Även hon ser fram emot föreställningen "Changes".

– Det är viktigt att konceptet "krogshow" får leva vidare och hittar en ny och ung publik, säger hon. Det behöver inte allitd vara stora konserter med en stående publik. Mat och underhållning i ett är en klassiker som jag fokuserar på att locka in den yngre generationen till. Vi har just avslutat Danny Saucedos show "NU" som har blivit en stor succé och lockat en yngre publik.

Själv blev Annette Ståhl känd hemma i Norrköping på den glada 80-talet som Sveriges första kvinnliga dörrvakt när hon jobbade på diskotek Olympia på Kungsgatan.

– De anställde många nya på en gång och man visste först inte vilken roll man skulle få, minns hon. Jag blev ganska förvånad när de berättade att jag skulle stå i dörren. Men ägarna menade att jag hade en bra svada och skulle kunna ta gästerna på ett bra sätt. Det fungerade.

Efter åtta år som reseledare i Spanien hamnade Annette Ståhl i eventbranschen Stockholm. Hon fångades upp av Hasse Wallman och blev chef på Wallmans Salonger 1999. Numera dubblerar hon och håller även i verksamheten på Hamburger Börs.

– Jag är van vid scenen, säger hon. Jag har spelat i en mängd föreställningar och musikaler på bland annat Arbis. Dessutom har jag varit med i flera nyårsrevyer i Söderköping. Att jobba på två olika arenor nu är oerhört positivt. Båda är anrika men vänder sig till olika typer av publik. Jag vill föra traditionen vidare. Till slut hänger ändå allt på vem som står på scenen.

Nu alltså Thomas Di Leva, i hyllningsrollen till figuren på "PinUps".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!