Rekordförsäljning av vinylskivor 2022

Inte sedan 1991 har det sålts så många vinylskivor i USA. Veckan före jul såldes drygt 2,2 miljoner vinylalbum, den högsta siffran sedan man började spåra musikförsäljning elektroniskt, och en ökning med nästan 50 procent från veckan före, rapporterar Billboard.

Vinylskivor har haft sin bästa försäljningsvecka i USA sedan 1991. Arkivbild.

Vinylskivor har haft sin bästa försäljningsvecka i USA sedan 1991. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Musik2022-12-31 17:03

Vinyl stod för 57 procent av den totala albumförsäljningen i USA julveckan och 63 procent av all fysisk albumförsäljning. Den mest sålda skivan var Taylor Swifts "Midnights" med över 68 000 exemplar. För året är vinylförsäljningen i USA uppe och nosar på 50 miljoners-strecket, en ökning med 3,6 procent från förra året.

2021 var det första året i modern tid som vinylalbum sålde bättre än CD-skivor i USA. I Storbritannien trumfade vinylförsäljningen i år cd-skivorna för första gången på 35 år, enligt The Guardian. Även där är det "Midnights" som leder vägen.

– Det är en vattendelare för hela musikbranschen. Efter att CD-skivan kom och i stort sett utplånade vinylbranschen var det få av oss som hade trott att en sådan här renässans var möjlig, säger Kim Bayley, vd för Entertainment retailers association (ERA) till The Guardian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!