Världsmusiker gästar bar i Motala

På fredagkväll får Motala och Bomber Bar celebert besök. Det är den världsmeriterade saxofonisten, flöjtisten och harmonika-virutosen Jimmy Zavala från Los Angeles som gör ett nedslag i staden. Vid hans sida återfinns Linköpingsgitarristen Slidin´Slim (Anders Landelius).

VÄRLDSMUSIKER. Jimmy Zavala gästar Bomber Bar på fredagkväll.

VÄRLDSMUSIKER. Jimmy Zavala gästar Bomber Bar på fredagkväll.

Foto: Michael Svensson

Motala2016-05-18 18:00

Stjärnorna som funnits vid hans sida genom karriären är många. Jimmy Z har lirat med artister som Ringo Starr, Rod Stewart, Etta James, Bon Jovi, Kiss, Macy Gray, Eurythmics, Joe Walsh, Slash, Yes och Tom Petty and the heartbreakers. Nu är han högaktuell för ett gig på Bomber Bar och MVT fick en intervju med världsmusikern.

Man blir nyfiken, hur träffades du och Anders Landelius egentligen?

– Ja du, det var en granne i L.A som tipsade om Anders. Han undrade om jag hade hört honom, vilket jag förstås inte hade, så jag fick en länk till hans websida. Jag tyckte han spelade fantastiskt bra så jag skrev till Anders. Vår konversation resulterade i att jag flög över och uppträdde på Linköpingsfestivalen. – Ja, det var där vi blev "ett par", det var 2010.

Ni spelar blues, men genren är bred. Hur vill du precisera er stil?

– Lite åt deltablues, mycket slidegitarr kombinerat med saxofon och munspel. Ska jag nämna några artister så får det bli Willie Dixon och Muddy Waters.

Din långa och innehållsrika karriär är spännande. Vilket är ditt bästa minne från alla åren?

– Det får jag nog hämta från en Eurythmics-konsert på Wembley 1988. Jag kunde inte spela på mina egna grejer den kvällen, dessutom var medhörningen riktigt dålig. När det var dags att dra solot i There Must be An Angel så hörde jag absolut ingenting. Jobbigt när det sitter 100.000 i publiken, men resultatet blev fantastiskt - inte minst med tanke på förutsättningarna. Solot finns på Youtube!

Du bor i dagarna i Rimforsa - hos din gamle granne från L.A?!

– Ja det stämmer, hos Johan, samma kille som tipsade mig om Anders. Han är bördig från Linköping och flyttade hem för ett antal år sedan. Vi har känt varandra i 30 år. Han verkade inom Formel 1-cirkusen när han bodde i USA och har varit mekaniker åt både Ronnie Peterson och Kenny Bräck. Dä du!

Oj då! Blir du kvar länge hos Johan?

– Nej, jag åker till Italien efter Motalaspelningen. Min fru bor i Rom och jag ska spela där nästa helg.

Okej! Men du, vilka musiker har influerat dig mest?

Little Walter, Paul Butterfield, Tai Mahal, Junior Walker, King Curtis och Stanley Turrentine. Räcker det?

O ja. Till sist, vad förväntar du dig av publiken i Motala på fredag?

- Deras klockor, pengar och smycken. - Hahaha, det var ett skämt Roger. Nej, jag önskar mig bara deras bästa.

Jimmy Z och Anders Landelius, alias Slidin´Slim
Jimmy Z och Anders Landelius, alias Slidin´Slim
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!