– Det var med skräckblandad förtjusning som vi gick in projektet, säger Ari Laukkanen på Alatryck.
Men han har varit med förr. I samarbete med författaren och konstnären Magnus Engberg har han jobbat fram flera av hans vid det här laget 16 böcker, varav den senaste kom förra året, ”Ur mörkret kommer pärlor av skönhet”, om Bettina Kjellin och Brunneby.
Ännu ett annorlunda kvinnoöde är ämne för Magnus Engbergs kommande bok, ”Maria – Sveriges ryska prinsessa”.
Maria Pavlovna föddes 1890 som storfurstinna av Ryssland in i en av världens mäktigaste släkter. Från de kejserliga palatsen i S:t Petersburg fördes hon västerut och blev svensk prinsessa genom resonemangsäktenskap med prins Wilhelm. De fick sonen Lennart, han som sedan miste sin prinstitel för att han gifte sig utan kungens samtycke.
Pavlovna och prins Wilhelm skildes, Pavlovna återvände hem, gjorde sjukvårdstjänst under Första Världskriget, flydde från revolutionen, hamnade i Londons och Paris modevärld. I New York etablerade hon sig som journalist och fotograf och reste i både Europa och Asien. I Buenos Aires ägnade hon sig åt parfymtillverkning och måleri. För att nämna några turer i hennes märkliga liv.
– Att lära känna Pavlovna är att lära känna en människa ur historien som ger perspektiv på nutiden, säger Magnus om detta nästan dolda öde.
– Hon har funnits i mitt huvud i några år: storfurstinna i tsarvälde hamnar i svenska hovet! Hon var egensinnig och mångsidig, konservativ men framsynt.
Tillsammans med Alatryck, som har produktionslokaler i både Motala och Vadstena, arbetar Magnus Engberg noggrant fram boken, som ska bli ett vackert verk med många bilder, förutom den spännande historien.
– Det är bra med cliffhangers, säger Ari Laukkanen med ett skratt och Magnus Engberg håller med.
– I dagens bokutgivningsklimat är det inte lätt att göra en sådan här sak, säger Magnus Engberg, och jämför med snabb deckarproduktion som säljer.
Pavlovnaboken, om cirka 270 sidor, ska tryckas i 1500 exemplar till att börja med. En östgötsk release planeras till december och en riksrelease i februari nästa år, på italienska ambassaden i Stockholm, som är det enda ”monumentet” efter Maria Pavlovna. Huset, Oak Hill, byggdes för ryska rubel och ärvdes av Lennart Bernadotte, i dag är det ambassad.
Ari Laukkanen jobbar med mest snabba produktioner av screentryck, visitkort och mycket annat.
– En sådan här bok hör ju till en minskande nisch. Det är kul att jobba med en sak som får ta den tid som krävs.
– Det kostar en slant, säger Magnus Engberg.
– Men vi har fått lite pengar ur kungafonden. Och boken kommer nog att få fart på rojalisterna, det är en pikant historia om en annorlunda kunglighet.