Strax efter nyår brukar hon börja höra av sig till författare och förlag för att få ihop ett startfält till Bokens dag.
– Det blir många bollar i luften. Jag hör mig för med kanske 20 olika författare för att i slutänden få ihop mina fem. Många är ju väldigt uppbokade, säger Åse Julander
Egentligen var allt klart när hon fick meddelande att även Carolina Klüft, som nyligen gav ut sin självbiografi ”Livet är en sjukamp”, ville komma till Motala.
– Jag mejlade henne under OS i somras, men hörde ingenting. För några veckor sedan fick jag plötsligt besked om att hon kunde vara med och då ville jag absolut inte tacka nej. Hon blir som grädde på moset, säger Åse Julander.
Prinsessan Christina, fru Magnuson, skulle också ha varit ett av affischnamnen, men förra veckan meddelades att hon drabbats av blodcancer och drar ner på sina åtaganden under hösten. Några timmar efter beskedet hade Åse Julander ersättaren klar, dessutom med lokal koppling.
– Markus Lutteman är bördig från Motala. Jag har funderat på honom tidigare, men då har han inte varit aktuell med någon bok. Nu har han precis gett ut thrillern ”Blodmåne”. Det blir jättebra.
Det brukar vara sug efter biljetterna till Bokens dag. 2014 gick försäljningen rekordsnabbt, då sålde de 400 platserna i Motala convention center slut på 26 minuter.
– Leif GW Persson var en av gästerna, jag tror att det berodde på det, säger Åse Julander.
Efterfrågan brukar vara större än antalet biljetter, men att utöka arrangemanget till två kvällar tror hon inte att det finns underlag för. Det skulle äventyra hennes budget. Att flytta till ett rymligare ställe går inte heller.
– Det här är den största lokalen i Motala. Det skulle vara perfekt om vi fick plats med 600 personer, det tror jag att det finns publik till, säger hon.
Hur ser den typiska besökaren ut?
– Det är en medelålders kvinna, men jag har lockat många gubbar genom åren också. Förra året var det en hel del yngre föräldrar som tog med sig barnen, eftersom de inte kunde få barnvakt. Det var fantastiskt roligt. De skötte allt jättebra utan att barnen störde.
Cityhuset där Akademibokhandeln ligger har sedan flera år problem med att locka handlare, och i flera av affärslokalerna runt omkring ekar det tomt. Trots det, och trots konkurrensen från näthandeln, känner Åse Julander tillförsikt.
– Vi har bestämt oss för att det här fortfarande är jätteroligt. Vi ser en potential i stan, och vi har många kunder som bryr sig om oss. Vi som jobbar här peppar varandra. Det gäller att ha tålamod, säger hon.
Så du ligger inte sömnlös över bokhandelns framtid?
– Man ska växa i motgångar, och dra nytta av framgångar, det är min filosofi. Nu har vi julen framför oss, och vi ska se till att göra den lockande för våra kunder. Att bara ligga lågt går inte, istället ska man satsa för att ta sig ur problemen.