Nobelreaktioner på Motala bibliotek

2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur har avslöjats och på Motala bibliotek följdes förstås tillkännagivandet med intresse.

På Motala bibliotek tittade och lyssnade bibliotekarierna uppmärksamt när Nobelpristagarna i litteratur tillkännagavs. Från vänster Tonny Henriksson, Maria Gottberg och Inger Hollström Flis.

På Motala bibliotek tittade och lyssnade bibliotekarierna uppmärksamt när Nobelpristagarna i litteratur tillkännagavs. Från vänster Tonny Henriksson, Maria Gottberg och Inger Hollström Flis.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-10-10 16:30

En liten grupp av personal och låntagare stod i spänd förväntan inför vad som komma skulle.  Enligt Maria Gottberg, bibliotekarie på Motala bibliotek, har personalen talat sinsemellan om potentiella pristagare.

– I går gissade vi lite, fram och tillbaka och hit och dit. Vem skulle det bli och huruvida vi hade läst de vi tippade på.

Strax efter 13 avslöjades så att Olga Tokarczuk från Polen får priset för 2018 och att österrikaren Peter Handke får årets pris. Maria Gottberg kommenterade beskeden:

–  Tokarczuk var jag inte bekant med och Peter Handke känns som att ja, varför hade jag inte tänkt på det?

Eftersom biblioteket just nu byggs om är man istället i före detta Motala konsthall och antalet böcker är därför begränsat. Av den anledningen fanns ingen av pristagarnas böcker tillgängliga på biblioteket. Låntagare som är sugna på att läsa de prisade författare kan dock beställa böckerna via Götabiblioteket som är ett samarbete mellan östgötska bibliotek och det i Tranås.Maria Gottberg tror dock även att de kan komma att finnas i det provisoriska biblioteket.

– Antagligen blir det väl så att vi kommer att köpa in ny litteratur som vi ställer här.

Låntagaren Tord Cederberg ger sin syn på pristagarna.

–  Peter Handke är ett namn man hört i många år men jag har inte läst någon av dem. Den polska författarinnan känner jag inte alls till. Hon har nämnts i spekulationerna, så det var ju två av de namn som det har spekulerats kring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!