Författaren och journalisten Gunnel Atlestam är född och uppvuxen i Motala och bosatt i Göteborg. Historien bakom boken om farmodern, konstnären Ester Elvira Nilsson (1887–1976), började med att Atlestam gick med i en grupp som forskade kring kvinnors historia.
– Då tänkte jag att om jag ska fortsätta med det här så måste jag ju ha någon kvinna som jag forskar i. Och farmor har ju alltid funnits någonstans i bakhuvudet i och med att man var omgiven av hennes tavlor.
En händelse som var avgörande i Ester Elvira Nilssons liv var den dag hon enligt Gunnel Atlestam hade sin första separatutställning och fick veta att hennes ena son, Lennart, hade omkommit i en militärflygolycka.
– Det kom hon ju aldrig över och det kom inte heller någon annan i vår familj över. Och det bidrog väl till att mina föräldrar flyttade till Motala.
Ester Elvira Nilsson besökte ofta sin son i Motala och tyckte mycket om staden och inte minst Vättern.
– Hon var ju friluftsmålare och naturen var ju hennes ateljé. Och då var ju Vättern väldigt betydelsefull för henne, hon tyckte den var så fascinerande med färgerna. Hon var ju känd för sina fina färger.
Hur känns det då för Gunnel Atlestam nu när boken har kommit ut?
– Skönt! Äntligen, jag har hållit med den i minst fem år lite fram och tillbaka för att hitta formen för att skriva om Esters historia. Jag visste inte riktigt hur jag skulle hitta rätt form och rätt ton, men nu tycker jag själv att det blev bra till slut. Det är jätteroligt!