Egentligen skulle det ha blivit en scenföreställning i våras, men pandemin grusade alla planer. I stället blev det en film, och på onsdagen visades "Dumar" i kulturhuset Agora i Linköping.
En publik bestående av somaliska kvinnor, svenska kvinnor och en knapp handfull män, inklusive Östgötateaterns chef Nils Poletti, fick höra Ayaan Mohammud, Fadume Jama och Kin Gurhan Mohamed berätta om kulturkrockar, flyktvägar och minnen från en paradisisk barndom. Alla tre bor i Linköping.
– Jag ringde min pappa och sade: "Himlen är vit, marken är vit, alla människor är vita. Jag vill inte vara i Sverige!", berättar Fadume Jama i filmen, och publiken skrattar igenkännande.
Efter visningen hölls ett samtal om projektet. America Vera-Zavala, debattör och dramatiker – och högaktuell med boken "Svartskalle" om rasismen i Sverige – ligger bakom idén och regisserade "Dumar". Hon hade tidigare gjort föreställningen "Svenska hijabis" med unga kvinnor, födda i Sverige. Nu ville hon göra något med dem som själva flytt hit och sökte upp den somaliska kvinnoföreningen.
– Alla var väldigt positiva till idén. Sedan sade de "Hejdå America, vi tänker inte stå på scen, men lycka till!", säger hon, men så småningom vände det
– Jag måste säga ja, för att jag har ett ansvar, säger Ayaan Mohammud som är ordförande för den somaliska kvinnoföreningen. Hon fick med sig de två väninnorna.
Mitt i samtalet anländer Fadume Jama, som har rast från sitt jobb. Hon får genast alla att skratta. En fråga från publiken är vad hon tyckte var svårast när hon kom till Sverige.
– Allt, säger Fadume Jama, och berättar igen om skräckupplevelsen på campingen där hon inkvarterades som nyanländ flykting. När solen gick upp halvtre på morgonen väckte hon alla i panik, innan mer erfarna somalier hann förklara att det var normalt på våra nordliga breddgrader. Vintern var inte roligare.
– "Himlen faller ner, vad ska jag göra här?" sade jag då, berättar hon.
– Men nu är jag helt omvänd. Inget är svårt, fortsätter hon och alla skrattar igen.
Att pjäsen blev en film i stället tycker de var positivt, eftersom det gick att klippa bort misstag.
– Men Fadume gör aldrig misstag, det är tack vare Fadume som vi har orkat, säger Ayaan Mohammud.
När pandemin slog till drabbades somalierna i Sverige hårt. Medan arbetet med "Dumar" pågick hade de tre kvinnorna flera nära och kära som blev sjuka och dog.
America Vera-Zavala berättar att hon ville höra just kvinnornas historier.
– "Dumar" betyder kvinnor. När somaliska kvinnor blir mammor blir den identiteten så stark. Och jag kan jämföra med min egen mamma, all hennes stolthet handlar om vad vi barn gör, inte vad hon gör själv. Jag ville visa kvinnor i sin egen rätt, säger America Vera-Zavala, som har sina rötter i Chile och Peru.
En somalisk kvinna i publiken undrar vad de tre känner i dag, när de besöker Somalia.
– När jag är där längtar jag tillbaka till Sverige. Det här är mitt hem nu. Men jag längtar alltid tillbaka till Somalia. Var man än är så längtar man, säger Ayaan Mohammud.
Alla enas om att här finns berättelser som behöver höras, bortom klichébilden av somaliska kvinnor.
– Jag vill höra mer om era liv. Jag har ett ansvar för att de här berättelserna får höras, för jag sitter på skattepengar som ni alla är med och betalar, säger teaterchefen Nils Poletti.