Som vi tidigare berättat är det bland annat urholkade statliga bidrag och minskad uppdragsverksamhet som gör att styrelsen beslutat om neddragningar och att museets organisation ska ses över.
Vid ett personalmöte på måndagen informerades de 67 anställda om förändringarna i stort. Efter det väntar individuella samtal.
– Vi ska prata enskilt med alla medarbetare under veckan. Då kommer de som berörs att få besked, säger Olof Hermelin, museets chef.
Förhandlingar har pågått med fackförbunden DIK, Kommunal och Vision sedan mitten av oktober.
– Det har varit bra förhandlingar med högt i tak och goda diskussioner, även om vi formellt aldrig kan vara enig med arbetsgivaren om uppsägningar. Vi sitter med på styrelsens möten och vet hur ekonomin ser ut, säger Emma Karlsson, ordförande för DIK:s omkring 30 medlemmar.
Vad gäller organisationen så försvinner Besöksmål och kulturarv upp i andra avdelningar, medan en ny avdelning, Kulturfastigheter och teknik, bildas för att bland annat arbeta med en kommande restaurering av museet.
– Vi behöver samla vårt tekniska kunnande i en avdelning för att kunna ta den utmaningen. Det är en rätt genomgripande renovering av museifastigheten som utreds just nu, säger Olof Hermelin.
Räcker åtgärderna för att lösa de ekonomiska problemen?
– Tyvärr kan jag inte garantera något sådant. Vi är beroende av intäkter, inte bara anslag, men jag tror ju på det här. Jag tror att vi kommer att ha balans framåt, men några garantier går inte att ge.