'Ingen svensk skulle skriva så'

Presidentvalskampanjen i USA får en att undra vad som egentligen händer där borta. Men det finns författare som ger hopp.

Foto: Matt Rourke

Kulturkrönika2016-02-21 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

USA och Det Amerikanska har alltid starkt fascinerat mig. Det började nog med västernfilmer på tv i barndomen. Den enorma kontinentens prärier, öknar, berg, urskogar. Och naturligtvis metropolerna och den amerikanska kulturen, mentaliteten, som tycks spänna från okunnighet, vidskeplighet och fördomar som liknar fullständig galenskap, till djupa insikter och självkritik.

Apropå en aktuell presidentvalskampanj skriver författaren Richard Ford (senaste roman på svenska: ”Kanada”) i Dagens Nyheter så här om den famöse Donald Trump: ”De goda nyheterna är att den här idioten inte kommer att bli USA:s president. Det kan vara den enda goda nyheten. /…/ För oss är han en sorts blandning av Joseph McCarthy och Benito Mussolini, och med ful frisyr: skrävlande, gloende, mobbande, lättstött, ljugande, inte-särskilt-intelligent, grov, splittrande, okänslig och – med tanke på vad det faktiskt innebär att leda ett riktigt stort land – väldigt mycket värre än komiskt okunnig. Om han kunde bli president (och återigen, det blir han inte) skulle han vara farlig – för alla.”

Noveller rakt in i blodet

Att en amerikansk författare skriver så får mig att känna ett paradoxalt hopp; Amerika är ändå ett fritt land, man vågar vara hur kritisk som helst, åtminstone på papperet. Ingen svensk författare skulle skriva så, inte ens om en SD-politiker.

Nyligen kom en novellsamling av en för mig tidigare okänd författare: George Sanders. De tio berättelserna i ”Tionde december” är helt fantastiska. Aldrig har jag läst något så rasande och samtidigt kärleksfullt och medkännande. Det handlar om en isande klarsynt blick på just Amerika, USA av i dag, trots, eller tack vare, Saunders science fiction-influenser. Språket är explosivt, nyskapande utan att vara ”svårt”. Att läsa de här novellerna är som att få dem injicerade direkt i blodet. Jag vet att det låter knäppt, men det är sant.

Högtidsstund på fredag

Novellen ”Semplicaflickorna” (titeln får sin förklaring) kan vara det argaste och mest ömsinta som har skrivits. Bokens omslag är nedlusat med reklam i form av kritikernas lovord. De är sanna allihop.

Beställ den på bibblan i Motala eller Vadstena. Genast.

Till sist: annan kultur här hemma att kolla koll på framöver: Bokrean på onsdag. Stöd din lokala bokhandel, det finns alltid fynd att göra. På fredag blir det högtidsstund för dig som gillar (många amerikanska!) musikallåtar: ”Dream a little dream of me” i Motala Convention Center/Folkets hus.

Per Carlsson är frilansskribent, bosatt i Motala. Nås på emeki60@gmail.com