Dags att våga närma sig djupet?

Ironi är ofta en nödvändighet men kanske vi skulle pröva att utsätta oss för lite stillsamt allvar också, och sticka hål på skräcken för ”pretto”-stämpeln.

Kulturkrönika2016-09-19 14:32
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ofta undrar jag varför vi är så rädda för att vara högtidliga och allvarliga. Det värsta man kan vara är ”pretto”. Så fort vi närmar oss något verkligt djupt känt, något autentiskt, och uttrycker det, så måste vi i nästa ögonblick distansera oss och inta en ironisk, gärna självironisk, attityd så att vi inte riskerar att bli utpekade som ”konstiga”, tråkiga eller skrämmande. Man vill inte bli en som sprider osäkerhet – då blir man ensam, kanske isolerad.

Den som talar allvar bör helst gå omkring med stora citationstecken på ömse sidor om sina pratbubblor så att alla förstår att man inte är så farlig. Det gäller även i kulturvärlden – vad nu den består av?

Men en som alldeles självklart och fullkomligt lugnt talar allvar utan självmedveten ängslan är en man som heter Erik Schüldt och som varje söndag i SR-kanalen P2 gör ett program som heter ”Text och musik”. Han spelar mest klassiskt men även en hel del ny pop. Han har stor kunskap om klassisk musik och ett visst intresse för teologi och filosofi men är och har varit verksam även som DJ på klubbar.

Ofta spelar Erik Schüldt den estniske tonsättaren Arvo Pärt, som hämtar en stor del av sitt tonspråk i rysk ortodox kyrkomusik men som han har satt en helt egen prägel på. Den uppmanar inte lyssnaren att tro på något högre väsen eller att ansluta sig till en särskild åskådning. Men kanske att bara se.

Erik Schüldt talar ofta om Pärt och hur musiken har förändrat honom i grunden. Han vågar det. Och han törs säga sådant som att ”musiken är en skärva som speglar det ofattbara”.

Pröva att lyssna på hans program, kl 11:00 på söndag. Du blir belönad.

Och när jag ändå är inne på den förträffliga kanalen P2 (som är mycket mera än du tror) så måste jag lyfta fram en podd som finns att lyssna på via nätet i datorn eller SR:s app i telefonen: ”Klassiska podden”. Säkert en av världens bästa musikjournalister, Camilla Lundberg, och en musiker som heter Carl Tofft talar om de klassiska mästarna och vilka de egentligen var. Hittills finns program om Wagner, Mozart, paret Schumann, Händel, Beethoven, Sjostakovitj, Richard Strauss, Britten, Brahms, Stravinsky.

Och där behöver du inte vara orolig för att det ska kännas pretto och läskigt allvarligt, trots att det är det. På allvar alltså. Paret Lundberg och Tofft är kunniga men framför allt roliga. De gör ett svängigt, luststyrt program som gör en sugen på mera musik och mera skvaller om kulturpersonligheters märkliga liv.

Och vad händer på scenerna i helgen? Jo, Erik Hörberg Band spelar blues på Sjöbris i Motala i kväll och Vadstena Nya Teater ger ”I afton mord”, också i kväll.

Krönika