Restriktionerna träder i kraft 24 november och ska gälla i fyra veckor, meddelar regeringen.
Vad det får för konsekvenser var på måndagseftermiddagen ännu oklart. I våras stängde många helt. Under hösten har teater, film och konserter genomförts med högst 50 personer i publiken, vilket inneburit att många verksamheter kunnat hållas vid liv, om än utan tillräckliga biljettintäkter.
Ledningen för Scenkonst Öst, som ansvarar för både Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester, satte sig i extrainsatt möte efter beskedet, meddelar Jeanette Söderwall, PR-ansvarig på Östgötateatern.
– Vi kan förstås inte ha offentliga konserter efter 24/11, skriver Agneta Lindmark Thomas, pressansvarig för Norrköpings symfoniorkester i ett mejl till redaktionen.
Biografkedjan Filmstaden sade på eftermiddagen till SVT att de stänger.
Senare på måndagen var det oklart vad som verkligen gäller, eftersom statsepidemiologen Anders Tegnell sagt i P1 att de nya restriktionerna inte påverkar biograferna då de inte behöver polistillstånd. Dagens Nyheter skriver på måndagskvällen att Filmstaden avvaktar.
Kedjan Svenska bio fortsätter hålla öppet, enligt besked till TT. De har 37 biografer på 33 orter i Sverige, bland annat i Mjölby och Motala.
Så sent som den 22 oktober kunde kultur- och nöjesbranschen liksom idrotten glädjas åt ett undantag för publik på exempelvis teatrar, konserter och biografer, där 300 sittande personer tilläts med ett visst avstånd mellan dem. Undantaget har i praktiken ingen betydelse därför att regionerna har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer – som nu alltså sänks till åtta personer.
Regeringen meddelar även man tar bort undantaget för restauranger med artister som underhåller matgäster. Från den 24 november blir det därmed i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik.
Katrina Mathsson på Folkets bio, som visar film på 19 orter, säger att dagens besked kom som en chock.
– Vi har krismöte här nu efter beskedet, men spontant så måste vi ställa in den kommande premiären, vi kan inte köra för åtta personer.
Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live, har stor respekt för att smittan ökar och poängterar att det naturligtvis finns en vilja att bidra till att minska smittspridningen. Däremot menar han att åtgärder som dessa måste följas av ekonomisk kompensation.
– Många arrangörer har klarat sig hjälpligt hittills med hjälp av tillfälliga stöd, men det är tomt i ladorna nu, säger han.
Regeringen meddelar att man kommer att se över ytterligare stöd till kultur- och nöjesområdet. (TT/ÖM)