Höstbokfloden börjar redan sippra fram så smått. Den 27 augusti kommer den rännilen att bräddas: då kommer romanen ”Det som inte dödar oss”, skriven av en svensk och med samtidig utgivning i 35 länder. En försäljningsmässig megasuccé redan som idé.
Boken är alltså den omsusade fortsättningen på Stieg Larssons Milenniumtrilogi om Lisbeth Salander, ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”. Att Stieg Larsson avled innan hans tre böcker ens kom ut har inte hindrat förlaget att tvinga fram en fjärde. David Lagercrantz erbjöds uppdraget, sa nej en massa gånger men har i ett utdrag ur sin dagbok, publicerad i Dagens Nyheter den 1 augusti, berättat att han inte kunde släppa tanken, fick idéer och till sist satte han i gång.
Snart får vi se hur det blev. Bra eller inte, det spelar ingen större roll. Boken kommer att dra in mer guld och diamanter till den miljardindustri som är Stieg Larssons böcker, med filmrättigheter och allt som hör till. Stieg Larssons sambo är inte förtjust i projektet, som hon menar inte alls är i hennes framlidne mans anda och mera handlar om girighet.
De få kräsna litteraturkritikerna kommer säkert att vässa pennorna, eller kanske förbigå utgivningen med tystnad. Vad gör det; pengaströmmen kommer att forsa fram och vara bredare än alla världens höstbokfloder.
Själv är jag, som vanligt, kluven till det hela. Jag tyckte Milenniumtrilogin var lysande underhållningslitteratur med ett humanistiskt/feministiskt budskap och David Lagercrantz kanske faktiskt kan bygga vidare på Expo-grundarenStieg Larssons värld. Om han bara inte vore halvt tvingad av förlagsdirektör Mammon och kompani. Stieg Larsson skulle inte ha gillat det.
För att inte tala om vad Lisbeth Salander skulle tycka.
I övrigt mår bokbranschen bra, trots att butiker som den underbara Hedengrens bokhandel på Stureplan i Stockholm hotas av nedläggning och att bokhandeln i dag mest ser ut som leksaksaffärer, betjänade av i och för sig hedervärda handlare som dock tyvärr inte vet mycket om böcker. Men nog skrivs det sådana. Tidskriften Svensk Bokhandels tjocka höstboknummer presenterar i år 92 (nittiotvå!) debutanter.