Panademin skapade en egen genre

Den har blivit som en egen genre, musiken som skapas just nu av musiker i frivillig eller påtvingad karantän, isolerade från sin publik.

Coronapandemin har inte bara inneburit skyddsdräkter, direktiv från Anders Tegnell och virustester. Det har skapat en helt ny musikgenre.

Coronapandemin har inte bara inneburit skyddsdräkter, direktiv från Anders Tegnell och virustester. Det har skapat en helt ny musikgenre.

Foto: TT/AP

Krönika2020-08-14 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin har gjort att vi i varje nyhetssändning ser intervjuer med personer som istället för att vara på plats i tv-studion sitter hemma framför datorn med ibland strulande Facetime eller Skype-teknologi. Men artister har ju faktiskt långt före virusets intrång i våra liv kunnat hålla sej undan inspelningsstudior och jobbat hemifrån med hjälp av allt bättre teknik i kompaktformat. Prylar som inte kostar skjortan. Det har de nytta av i dessa dagar.

Mycket av denna hemmasnickrade musik handlar just om effekterna av covid-19 och isolering. Låtlistans exempel startar med Michael Bublé och Sofia Reyes, som tillsammans med gruppen Barenaked Ladies kopplar ihop sej från sina respektive hem och levererar ett försök till tröst. Vi vill alla otvunget träffa våra vänner och en dag blir det möjligt igen bara vi har tålamod, sjunger dom. I ett annat digitalt samarbete målar Grace Potter upp bilden av en värld som stannat upp och håller andan. Hon förlitar sej på att hennes mormor har rätt i att någon gång kommer även det här att vara över. Grace backas upp av bland andra veteranen Jackson Browne, som sjunger tredje versen.

Låtskrivaren och sångaren Adam Hambrick försöker tygla den rädsla han känner varje dag när hans fru åker till jobbet för ännu ett långt pass i viruskampen som sjuksköterska. Direkt erfarenhet av detta har sångerskan Ida Wiklund. I ”Säg att det går över” beskriver hon i dramatiska ordalag sitt arbete som undersköterska på Danderyds sjukhus när munskydd och visir tagit slut och beslut måste tas: ”vem får leva och vem måste dö?”

Inte så konstigt att mycket av coronamusiken förmedlar mörka tankar. ”Människor blir lätt galna när man tror att man är död om en månad” som Benjamin Gibbard sjunger i sin karantänsvisa. Gibbard är till vardags sångare i sympatiska bandet Death Cab For Cutie. Allt medan Alexander 23, ung artist på uppåtgående, från sin isolering vittnar om en allmän längtan efter kärlek, fast ”hur kan man sakna någon man ännu inte mött? Jag behöver dej, men jag vet inte vem du är”, som han sjunger.

Enligt en forskarrapport denna sommar om musikvanor i pandemitider söker sej människor till bekant musik från barndom och uppväxt och det ska gärna vara glada, positiva melodier. Vi tar fasta på det där sista med banden OneRepublic, som är säker på att bättre tider väntar, och Twenty One Pilots, som söker efter någon att dela karantänen med. Låtlistan slutar med skönt gung och livsglädje från Afrika när musikerna Bobi Wine och Nubian Li från Uganda radar upp välkända råd om handtvätt och social distans. Ungdomskören Ndlovu Youth Choir från Sydafrika fyller på med en upplyftande lovsång till människans enastående förmåga att resa sej och komma tillbaka även efter svårast tänkbara motgångar, ”We will rise”.

För att lyssna på listan gå till Spotify, sök på: Kaj Kindvalls låtlista

1. Michael Bublé, Barenaked Ladies & Sofia Reyes, Gotta be patient 2. Grace Potter, Jackson Browne, Marcus King & Lucius, Eachother 3. Adam Hambrick, Between me and the end of the world 4. Ida Wiklund, Säg att det går över (coronaversion) 5. Benjamin Gibbard, Life in quarantine 6. Alexander 23, IDK you yet 7. OneRepublic, Better days 8. Twenty One Pilots, Level of concern 9. Bobi Wine & Nubian Li, Corona virus alert 10. Ndlovu Youth Choir, We will rise

Kaj Kindvall nås på kaj.kindvall2@gmail.com