50 år har passerat men intresset svalnar aldrig

Tio år var jag när jag hörde ”Love Me Do” med The Beatles i en radio av trä och tyg, placerad på en hylla hos farbror och faster.

Krönika2021-11-27 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där och då fick jag också se en – förstås – svartvit bild på bandet i programtidningen Röster i radio. Deras frisyrer var något av en chock. Faktiskt såg grabbarna ut som skalbaggar, beetles.

Numera hör jag till gubbarna (nördgummorna är alltid färre) som blev popnördar och inte kan släppa det där bandet, vars storhetstid varade i ungefär åtta år och som upphörde för 51 år sedan.

Vi är inte ensamma om denna besatthet. I min bokhylla finns prakt verket ”The Beatles Anthology”, Ian McDonalds ”En revolution i huvudet, The Beatles, inspelningar och 60-talet”, Jann Wenners ”Lennon Remembers”, Craig Browns ”One Two Three Four” som kom i början av hösten, Mark Lewisohns tegelsten ”Tune In”, som SLUTAR år 1962, vid genombrottet (!). Fler volymer lär följa.

Och nu kommer Peter Jacksons dokumentär i flera delar, ”Get Back”.

Räcker det? Nej.

I julklapp till mig själv ska jag dregla över Paul McCartneys ”Texterna. Ett självporträtt. Mitt liv i 154 sånger”, en blytung låda med extra allt.

I en streamingkanal visades nyligen dokumentären ”McCartney 3, 2, 1”, där Rick Rubin och Macca själv penetrerar många av låtarna. Sir Paul hävdar att han numera, vid snart 80 års ålder, är ett lika stort Beatlesfan som alla andra.

Och faktum är att mig närstående människor födda i slutet av 80-talet omfattar detta kortlivade Liverpoolband med samma häpna och outslitliga kärlek som jag själv.

Dessutom betydde det bandets osannolika musikaliska utveckling, på så kort tid, att alla vi som greps upptäckte en ny värld, inte minst när det gäller musik – men även i kulturen i stort.

Den som hade turen att besöka biblioteket i Motala den 10 november fick sig till livs en fin kväll med musikern, föreläsaren och författaren Peter Bryngelsson. En lysande gitarrist, vars band Ragnarök, Kung Tung, Prins Lätt, Urban Turban satt avtryck i svenskt musikliv, vid sidan av flera soloprojekt. Och så böcker om tystnad, filmmusik, om människor som är omusikaliska.

Kvällen på biblioteket handlade om legendariske gitarristen Peter Green, en av grundarna av det ursprungliga Fleetwood Mac. Även om honom har Bryngelsson skrivit en bok.

Berättelsen om Green illustrerades utsökt med Greens musik, med Peter Bryngelsson på gitarr och ett imponerande gäng pedaler.

Ber att få tacka arrangörerna Erik Tell och Motala bibliotek för den upplevelsen. Håll utkik efter mer lokal kultur, du Motala-/Vadstenabo!