Nya röster - gamla historier

Inaktuellt och smalt, grävande journalistik eller kändistätt? Kanske finns det en podd för alla. Åtminstone alla som hittar dem.

Poddar. Finns det verkligen något för alla?

Poddar. Finns det verkligen något för alla?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Krönika, Virtuell kultur2016-09-29 09:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson pratar om vad som inte har hänt den senaste veckan i sin podd. De kallar sig "rykande inaktuella". Senast publicerade de det "Utopiska avsnittet" och "Mesopotamiens okrönta drottning", men inläggen kan handla om allt från valet 1982 till historiska förfalskningar. Det lockar över 100 000 lyssnare i veckan och då är det ofta en ung publik, då de flesta som lyssnar på poddar är i 20-årsåldern. För er som fastnar finns över 100 avsnitt vid det här laget.

Historiepodden är genom Daniel Hermansson delvis bördig från Ringarum, nära Valdemarsvik i Östergötland och kom på bronsplats i kategorin ”bästa svenska podd” under Svenska Podcastpriset 2015.

Svenska poddar har funnits i tio år nu och en poddsändning (poddradio, nätsändning) är alltså en metod att publicera ljudfiler via Internet som intresserade kan lyssna och prenumerera på. Det finns många sätt att beskriva fenomenet och än råder inte konsensus. Hur som helst finns det mesta från Träningspodden, Framgångspodden och Fördomspodden till Fredagspodden eller Rättegångspodden. Allt oftare finns särskilda poddar kring evenemang också, som Poddstudio Draken vid Göteborgs filmfestival.

Redan 2004 blev det här populärt och 2006 bildades den svenska föreningen Swecasters. Det bästa med poddar är att vi kan lyssna var och när vi vill så länge vi har en mobil eller dator och uppkoppling.Många traditionella radiostationer, företag och andra medier börjar haka på trenden men fortfarande finns utrymme för smala ämnen och nya röster i den här genren – som faktiskt är tillgänglig för alla som har inspelningsprogram och en mikrofon. Trots att det är relativt billigt att producera har nu en kommersiell gren växt fram, som gör det svårare att nå ut i mängden för ideella krafter.

Något som är populärt är kändisar (Magnus Uggla, Ann Söderlund, Mauro Scocco) som pratar med sina lika kända vänner. I den genren är Alex (Schulman) & Sigge (Eklund). De och Värvet har omkring 200 000 lyssnare varje månad, men enligt en Orvesto-undersökning från 2016 är P3 Dokumentär den mest lyssnade podden med nästan 800 000 lyssnare.

Några tips att leta upp om du blir sugen på att testa:

Klassiska podden. Radiolab Podcast.Värvet. Seincast.Tack för kaffet. This American Life.Krullokriminell. Det politiska spelet. De dödas röster.

Varning för att när du hittar din grej och de röster du gillar är poddar beroendeframkallande och kräver sköna hörlurar.

Andra klicktips:

1. Kentipedia.se. För er som aldrig får nog. Här kan dela dina egna minnen eller använda spotifylistan. Efter avskedet i Linköping och sista festivalspelningen på Bråvalla 2015 är detta vad som återstår för fansen här.

2. Dans. The Great Chinese State Circus Swan Lake - för er som fortfarande inte kan glömma duon som dansade under konserten inför kronprinsessans bröllop.

3. Boksoffan. Youtubeserie med Jan Holmbom och Johan Hagesund som spelas in i Linköping. Samtal i lokaltv-stuk om exempelvis den östgötska bokbranschen. www.boksoffan.se.