Hon sätter ljuset på den farliga plasten

Det sovande barnet i Lovisa Nordstedts nyproducerade installation "En mänsklig hållning" är skapat av cancerframkallande plast. I en ny utställning på Verkstad konsthall ifrågasätter Motalakonstnären den farliga plast som vi omger oss med.

Installationen  "En mänsklig hållning" ställer frågor kring plasten som vi omger oss med. Hur påverkar den egentligen fostret i magen?

Installationen "En mänsklig hållning" ställer frågor kring plasten som vi omger oss med. Hur påverkar den egentligen fostret i magen?

Foto: Sara Segraeus

konst2018-11-07 21:41

Det är som att kliva in i en livmoder, där ett oskyldigt och nästan genomskinligt barn omsluts av ljud och mörker. Men stillheten är bedräglig – omvärlden tränger sig på, tränger in. Medan de åldrade ögonen ovanför barnet blinkar trött.

– Ibland känns det som att vi väljer att inte se problematiken. Det är som att vi ligger vid en skyddande kamin, men faran brinner runt omkring, säger konstnären Lovisa Norstedt.

Hennes nyproducerade verk "En mänsklig hållning" är en installation som innehåller olika tekniker – ljud, skulptur och video. Ljudet kommer från en sprakande brasa medan den upplysta barnskulpturen i installationens mitt är skapad av bred packtejp. Med installationen vill Lovisa Nordstedt sätta ljuset på den miljöfarliga plasten som forskare tror kan ligga bakom ökningen av allergier, cancer och en oförmåga att få barn.

– Ämnet är väldigt aktuellt för mig som har barn och har ett på gång. Vi är i direktkontakt med plast hela tiden och det tycker jag är väldigt läskigt. Det var också obehagligt att tejpa med något som jag vet innehåller pvc nu när jag är gravid. Samtidigt tycker jag idén är viktig, så ändå håller jag på och många som jobbar inom industrin utsätts för ännu värre material.

Lovisa Nordstedt bor i uppväxtstaden Motala, dit hon återvänt efter studier på Kungliga Konsthögskolan i Haag. Även tidigare har hon skapat liknande installationer av tejp, en isbjörn och en valross, där frågan handlade om de mikroplastpartiklar som fastnar i djurens späck.

– Jag har faktiskt återanvänt en del av valrossen i den här skulpturen, berättar hon.

Installationen på Verkstad konsthall skapar ett rum i rummet med hjälp av beige-färgat canvastyg, som tidigare har använts inom teatern. Det döljer en del av utställningslokalen som andas kontorsrum.

– Jag har jobbat i många tråkiga lokaler, det är ett skäl till att jag bygger in rummet, säger Lovisa Nordstedt.

Utställningen som öppnar på lördag är Verkstad konsthalls andra i de nya lokalerna i kulturkvarteret Hallarna. De har fått en lägre hyra än för den tidigare lokalen på Kungsgatan och man behöver inte längre tömma ytan mellan varje utställning. Men det finns en önskan om att få förändra lokalerna något.

– Det passade säkert socialkontoret som satt här tidigare, men nu är det lite slöseri med vackra rum. Bakom den påbyggda kontorsinredningen finns ett fantastiskt rum med högt i tak, vackra fönster och gamla industripelare, säger AnxKupiainen, verksamhetsledare på Verkstad.

Fakta

Lovisa Nordstedt är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Haag, Holland. Hon bor och verkar utanför Motala, där hon också är med i Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer.

Utställningen "En mänsklig hållning" har vernissage lördag den 10 november, kl 16:00 på Verkstad Konsthall som numera finns i kulturkvarteret Hallarna i Norrköping. Konsthallen är en plattform för samtida konst, sprungen ur ett ideellt initiativ som drivs bland annat med stöd av Kulturrådet och Norrköpings kommun.

Öppettider vid utställning torsdagar 16-20 samt fredagar-lördagar 11-16.

Pågår till 1 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!