Sagan var slut 1983. Imperiet var besegrat, kejsaren var död och rebellerna firade segern. "När kommer nästa film?", undrade mina vänner. Det skulle ju bli nio episoder, och vi hade bara sett tre.
"Det blir inte fler", sade jag som prenumererade på den amerikanska tidskriften Starlog och hade koll. George Lucas hade ångrat sig och sagt stopp. Orken var slut, tekniken saknades och när han kom upp till ytan igen efter tio års arbete med sin rymdsaga hade hans fru lämnat honom.
Själv var jag 17 år och intresserad av att utforska andra världar. "Star wars" tillhörde det förflutna.
Fyra decennier senare är "Star wars" synnerligen levande. Vi har fått alla nio episoderna, plus ytterligare två långfilmer, och flera tv-serier. Jon Favreau, som också var 17 år 1983, gör sin tredje säsong av "The Mandalorian" på Disney plus. Böckerna och serietidningarna är fler än någon orkar bry sig om.
Men det var ändå på bio det började 1977, och det är där "Star wars" hör hemma. Efter några år av tv-fokus, pandemi och diverse rykten om olika projekt fick vi klara besked i påskhelgen, när jättekonventet Star wars celebration genomfördes i London. Tre nya långfilmer är på gång. De utspelar sig i olika epoker och har olika regissörer. Vilken av dem som kommer först är inte klart än, men Disney som numera äger Lucasfilm har bokat julen 2025 för en första premiär. Det här vet vi:
1: Så börjar det.
Regissören James Mangold gjorde superhjältefilm för vuxna med "Logan" och är i sommar aktuell med den femte filmen om Indiana Jones. Nu ska han göra en film som utspelar sig 25 000 år före allt annat "Star wars", och handlar om "den första jedi-riddaren som använder Kraften".
Det är nog det här projektet som verkar mest fantasieggande. Vem var den förste? Måste det vara en människa? Fanns det jedi-riddare innan dess, som inte använde Kraften? Reste man i överljusfart genom galaxen redan då?
2: Så slutar det.
Dave Filoni är George Lucas egen lärjunge. Tillsammans drog de igång den animerade serien "Clone wars" 2008 och sedan dess har Filoni skapat mer "Star wars" än någon annan. Den lågmälde mannen med hatten har bättre koll på galaxen än de mest hängivna fansen, och månar om att knyta ihop den spretiga sagan till en helhet.
Filoni har hjälpt Favreau med "The Mandalorian" och i augusti kommer hans egen otecknade tv-serie "Ahsoka".
Därefter ska han göra en långfilm som väver ihop alla trådar från tv-serierna och slutar i en stor uppgörelse, som utspelar sig några år efter imperiets fall.
Den här filmen har störst chans att tilltala alla fans, både gamlingar som varit med sedan början och yngre som värvats via animerade serierna "Clone wars" och "Rebels". Och här finns det en chans att allas älskling Grogu – allmänt känd som Baby Yoda – kan vara med.
3: Så fortsätter det.
Det florerar mycket hat och lögner på nätet kring de Disney-producerade "Star wars"-filmerna. Konservativa konspiratoriker påstår att Filoni och Favreau ska avsätta Lucasfilms vd Kathleen Kennedy och göra om episod 7, 8 och 9 från grunden.
Men det blir tvärtom: Daisy Ridley återvänder som Rey i en film som ska utspela sig 15 år efter episod 9 och handlar om hur hon utbildar en ny grupp jediriddare.
Den här filmen känns osäkrast. De första manusförfattarna har redan lämnat eller petats från projektet, och en ny författare har tagit över. Regissör är Sharmeen Obaid-Chinoy från Pakistan. Hon har vunnit två Oscar för sina dokumentärfilmer, och kommer att bli slagpåse för alla nätkrigare som är rädda för kvinnor och ickevita.
Om man tycker om alla delar av "Star wars" och tittar in i ett kommentarsfält känner man sig väldigt ensam. Men det är som Zorii Bliss säger i "The rise of Skywalker": "Det är så de vinner: genom att få dig att tro att du är ensam".
Det finns andra, goda krafter. Den svenska podden "Rebellradion" diskuterar och kommenterar allt "Star wars" utan att fördöma något. I deras sällskap mår man bra.
Och fredag 28 april kan de flesta fans mötas kring en gemensam kärlek. "Jedins återkomst" fyller 40 år och visas på bio igen, bara en dag.
Sedan den filmen avslutade sagan för överskådlig tid 1983 har jag förstås sett den så många gånger att jag kan den utantill. Men jag har ändå köpt biljett till 28 april. Att INTE gå och se "Jedins återkomst" på bio igen skulle bara vara konstigt.