Ärligt talat: "Star wars" är en religion

En ”Star wars”-film om året kan inte vara för mycket. Det är premiärdags för ”Solo”, och efter den väntar många, många fler berättelser om en galax långt, långt borta.

R2-D2 och C-3PO är de enda karaktärerna som ska vara med i alla "Star wars"-filmer, sade George Lucas en gång. Hittills har det stämt. Men är de med i "Solo"?

R2-D2 och C-3PO är de enda karaktärerna som ska vara med i alla "Star wars"-filmer, sade George Lucas en gång. Hittills har det stämt. Men är de med i "Solo"?

Foto: Jordan Strauss

FILMSPANING2018-05-22 20:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han Solo brydde sig aldrig om Kraften. Jag tror att det bidrog till att han blev så populär redan i den första ”Star wars”-filmen 1977: han var den normala personen som inte gick på något hokus-pokus. Lagom modig, lagom lojal och inte alltför idealistisk.

Han var en äventyrare som kunde råka ut för vad som helst och nu, 41 år senare, har han till sist fått sin egen film: ”Solo” som har premiär i onsdag 23 maj.

Det kan bli den första filmen som inte alls nämner Kraften, energifältet som skapas av alla levande ting och ger Jedi-riddarna magiska förmågor.

”Rogue One”, den första fristående filmen, innehöll mer om Kraften än väntat. Där fanns karaktärer som trodde på Kraften även om de saknade förmågan att använda den.

Det betydde mycket för mig, för låt oss ärligt säga som det är: ”Star wars” är en religion.

Dels till innehållet: läran om Kraften som kan leda till den mörka sidan om den brukas i vredesmod eller av egoistiska skäl.

Dels syns det på oss troende, på hur vi splittras i olika kyrkor och bekämpar varandra. Där finns de ultraortodoxa som bara erkänner originaltrilogin. Där finns de militanta fundamentalisterna som hatar nya, kvinnliga karaktärer och angriper andra fans på sociala medier. Där finns de reformerta, som gillar de nya filmerna. Och där finns apologeterna, sådana som jag som varit med hela vägen sedan 1977, som prövats men aldrig sviktat i vår tro och försvarar "Star wars" i alla lägen.

Det är klart att det är roligt med en film om Han Solo. Somliga gnällspikar på nätet klagar på överflöd men en ny ”Star wars”-film om året kan inte vara för mycket.

Nästa film blir Episod IX i december 2019, med fortsättningen på berättelsen om Kylo Ren, Darth Vaders hetlevrade barnbarn.

Därefter kan det enligt ihärdiga men obekräftade rykten bli en film om Obi-Wan Kenobi.

Klart och officiellt är att Rian Johnson som gjorde ”The last jedi” jobbar med en helt ny serie ”Star wars”-filmer. Samtidigt jobbar männen bakom tv-serien ”Game of thrones” med en annan serie filmer. Jon Favreau gör en tv-serie som utspelar sig ett par år efter ”Jedins återkomst”. Och så kommer "Clone wars" och "Rebels" att följas av en ny animerad tv-serie: "Resistance", som utspelar sig före "The Force awakens".

Så småningom hoppas jag att det blir dags för en ny trilogi, Episod X-XII, och att den ska handla om en ny generation Skywalker. Jag tror att det finns en viktig och enkel anledning till att Rey INTE är besläktad med den berömda familjen. Jag tror nämligen att hon har ytterligare en uppgift, efter att hon besegrat den mörka sidan.

Ingen av mina profetior brukar stämma, trots all min kunskap om ”Star wars”, så ta detta för vad det är – men jag tror att Rey kommer att föda Kylo Rens barn, och lära det barnet att använda Kraften.

Fredrik Kylberg skriver om Star Wars (och ibland andra filmer) varannan vecka. Mejla gärna till fredrik.kylberg@ostgotamedia.se.