Mastodontfilm - här är klassikerna!

Sugen på film? Alltså film på riktigt, när Hollywood och hela filmbranschen var glamorös, filmer påkostade och drömmarna i bredbild?

Ben-Hur från 1959. En tvättäkta mastodontfilm.

Ben-Hur från 1959. En tvättäkta mastodontfilm.

Foto:

Film2016-03-06 18:00

Alla som har sett Nile City är bekanta med begreppet mastodontfilm. "Mastodontfilms-Mats" rekommenderar riktigt långa, episka filmer för sina brandmänskompisar.

Och visst är det något speciellt med de där mäktiga rullarna. De är allt annat än anspråkslösa, de gör väsen av sig. Långa, stora scener med ibland tusentals statister. Det såg dyrt ut, och med den dagens mått var det också extremt påkostat.

Men framför allt påminner mastodontfilmen om en svunnen tid; det fanns inga datoranimeringar, skådespelarna var riktiga stjärnor, film fick kosta.

Sedan är det så klart inte bara nostalgi. En del av filmerna är bra på riktigt, och den gemensamma nämnaren för alla är ett fantastiskt hantverk. Titta bara på fotot och ljussättningen. Är du det minsta intresserad av fotografi finns det mycket att hämta här.

Det görs minst lika bra filmer i dag. Det var inte bättre förr. Men det var annorlunda.

För några få dollar mer (Italien, 1965)

Sergio Leone. Clint Eastwood. Ennio Morricone. Det behöver inte sägas mer.

Julius Caesar (USA, 1953)

Marlon Brando i Joseph L. Mankiewiczs tolkning av William Shakespeares drama. Det finns inte nog popcorn i världen för detta!

Lawrence av Arabien (USA, Storbritannien 1962)

Över tre timmar första världskriget-epos. Baserad på verkliga händelser och skådespelarna gestaltar riktiga personer, men det är såklart väldigt romantiserad. Och vad gör det! Storfilm när den är som bäst.

Ben-Hur (USA, 1959)

100 000 kostymer, 8000 statister. Bara det! Filmen fick elva Oscars.

Metropolis (Tyskland, 1927)

Industrialisering och klassamhälle mycket spännande gestaltat av Fritz Lang. Stilbildande och långt före sin tid. Filmen har stått som föregångare till Blade Runner och en rad andra science fictionfilmer.

Myteriet på Bounty (USA 1962)

Marlon Brando i en tvättäkta matiné-rulle. För övrigt den första filmen som fotograferades med Ultra Panavision 70, en teknik som i fjol återupplivades av Quentin Tarantino i The HatefulEight.

Borta med vinden (USA, 1939)

Klassikernas klassiker med bland andra Vivien Leigh och Clark Gable. Dramatik, kärlek, intriger. Utspelar sig i Atlanta under amerikanska inbördeskriget. Vann åtta Oscars.

Cleopatra (USA, 1934)

En av historiens mest kända kvinnor, här gestaltad av ClaudetteColbert. Storslaget och vackert fotograferat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!