Klassiska feelgoodupplägg och hög igenkänning

Foto:

Feelgood2022-10-08 21:00

Kallbaderskan bland fjällen

Karin Härjegård (Prinz Publishing) "Kallbaderskan bland fjällen", som kom ut i april, vann Årets Feelgood i slutet av augusti i år. Romanen inleds med att läraren Helena upptäcker att hennes man Martin har varit otrogen med deras gemensamma kollega under två års tid. Helena flyttar till fjällen och lever ut en dröm om att arbeta med mat. Hon träffar nya vänner och skapar det liv som hon kanske egentligen alltid har velat leva. Det är ett klassiskt feelgood-upplägg, och utmärkelsen Årets Feelgood är synnerligen välförtjänt då den är ovanligt välskriven och medryckande. "Kallbaderskan bland fjällen" är den första delen i serien "Våffelbruket på fjällen" – när den andra delen kommer ut är ännu inte annonserat.

Gammal kärlek rostar alltid

Kristin Brorsson (Lind och Co) Julie är trött och föräldraledig. Hennes man är mest ute och roar sig på krogen med olika viktiga kunder. Istället för att erbjuda henne att ta barnen några timmar föreslår han att hon ska gå ut på stan på en "vinkväll med tjejerna": långt ifrån vad hon behöver just då. Hon vill bara sova. Av någon anledning har hon svårt att berätta för honom hur hon mår och vad hon behöver. Som läsare blir man stundtals förskräckt av hennes förtegenhet, men med tiden inser man att det handlar lika mycket om hennes höga krav på sig själv. Kristin Brorsson har skrivit en bok full av igenkänning och humor, mitt i allt det mörka. "Gammal kärlek rostar aldrig" är första delen av två i serien om Ebba & Julie – andra delen "Som man ligger får man bädda" kom ut den 20 september.

Skilsmässan

Moa Herngren (Norstedts) I Moa Herngrens roman "Skilsmässan" får vi se båda sidor av myntet, vilket är uppfriskande. Bea och Niklas har varit gifta i 32 år och bor på Östermalm. De ska åka till Gotland på sommarsemester, men Niklas glömmer betala fakturan till båten, och den bitterhet som finns dem emellan, och det faktum att Niklas träffat en ny kvinna, resulterar i att de går skilda vägar. Moa Herngren har även skrivit "Fältguide för bonusfamiljen" och är en av upphovspersonerna bakom SVT:s "Bonusfamiljen" – så att hon kan skriva trovärdigt om skilsmässor och annorlunda familjekonstellationer kommer inte som någon överraskning. Boken är nominerad till Årets bok 2022 av Bonniers Bokklubbar.

Vendela Källmark är journalist, litteratur- och teatervetare. Hon är född och uppvuxen i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!