Samarbete för mera dans i Östergötland

Sedan 2016 har DansARR Öst jobbat för att öka danspubliken i länet. Nu avslutas projektet med kubanskt besök och föreställningen "Shapes" på fyra scener på lika många dagar.

Dans 10 september 2019 15:30

Den kubanska dansgruppen Danza Teatro Retazos från Havanna på Kuba, i samarbete med Memory Wax från Malmö, blir kulmen på en medveten danssatsning som pågått sedan hösten 2016.

– Vi drog igång för att dans är en konstform som inte haft så stort utrymme i Östergötland. Det har inte funnits nån kontinuitet tidigare, säger Ulf Thörn, riksteaterkonsult för Riksteaterns Östergötland.

DansArr Öst har utbildat arrangörer och de medverkande lokala riksteaterföreningarna i Linköping, Norrköping, Motala och Vadstena har sedan starten just jobbat med kontinuiteten för att bygga en offentlig danspublik i länet. Resultatet är positivt, idag har Östergötland ett dansbutbud som är mycket större än tidigare.

–  Vi har breddat publiken. Det är en yngre publik som kommer jämfört med de som brukar komma på de traditionella teaterföreställningarna, säger Ulla-Britt Eriksson från Riksteatern Norrköping.

– Det är också viktigt att vi kunnat stödja professionella dansare och grupper. Det har spelat in när det gäller en ökande publik. Det behövs en kontinuitet för att hitta publiken, säger Maria Brusman, kulturstrateg scenkonst för Region Östergötland om också är en samarbetspartner i projektet.

Regionens kommande kulturplan är under behandling och vilka prioriteringar som där ska göras är fortfarande oklart.

–  Men vi ser ju att sådana här satsningar ger resultat, säger Maria Brusman.

I Linköping finns länets kanske mest livaktiga dansscen med flera professionella dansgrupper och många föreställningar men även på mindre orter har satsningen fått genomslag.

– Vi har som mål att ha minst en dansproduktion per år och publiken har dubblerats hos oss, säger Karonlina Bransell, kultursamordnare i Finspång.

Föreställningen "Shapes" med Danza Teatro Retazos från Kuba blir avslutning på projektet. Det blir fyra föreställningar i länet. 13/9 Motala Folkets Hus, 14/9 Mjölby Kulturhus, 15/9 Teater Bråddgatan 34, Norrköping och 16/9 Kulturhuset i Finspång.

– Väldigt kul att få hit dem och vi började fundera på et redan i februari. Det är en föreställning med många intressanta ingångar och lite maffigt med sex dansare. Det här är en grupp som har en egen teater i Havanna och de gör också mycket gatuteater och är vana vid att möta en bred publik, säger Ulf Thörn. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa