Våra bästa bokreatips

Nu startar årets bokrea. Vi har nosat igenom katalogerna och hittat många fynd. Generellt tips: Satsa på vackra, påkostade böcker, barnböcker, klassiker eller romaner du inte bara vill ha i pocket.

ARKIV.080303. Kvinna tittar på reaböcker.
Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX / Kod 96

ARKIV.080303. Kvinna tittar på reaböcker. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX / Kod 96

Foto: Hasse Holmberg / TT

Bokrean2016-02-24 06:00

Åsa Christofferssons tips:

Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande

Hur väl får man skriva? Jo, så här. Jag väljer generellt inte romaner på bokrean, eftersom de oftast finns i poket. Den här vackra lilla Augustvinnaren kan man vilja ha inbunden. Dessutom faktiskt billigare än pocket. Fortsättningen "Utan personligt ansvar" finns också.

Gustaf Fröding: Samlade dikter

Ni som älskar Mando Diaos "Strövtåg i hembygden", ni som bara läst Fröding i skolan, ni som tappat bort farmors gamla boksamling... Denna återutgivning är en kulturgärning.(Fler diktare finns i samma serie, t ex Edith Södergran och Dan Andersson).

Preben Bang: Spårboken

Vad är det för djur som bajsat på stigen? Vems tassavtryck i snön? Vilken fågel har ätit här? Stövtåg i naturen är fulla av frågor, inte minst om barn är med Den här boken ger svar med foton och fakta. Oumbärlig.

Kenneth Grahame: Det susar i säven

Barnböcker hör till de allra största fynden på bokrean. Från Lennart Hellsing till Pija Lindenbaum. Jag väljer en favoritklassiker som nu kommit på nytt, med nya illustrationer (hm, lite tveksam till dem, eller är de superläckra?). Den förskräcklige herr Padda, Mullvaden i fåtäljen framför brasan... åh, jag drömmer mig dit.

Jakob Carlanders tips:

Gunilla Bergström: Raska på Alfons Åberg

Alfons Åberg har blivit högaktuell i samband med att en förskola i Skåne fick sluta visa Alfonsfilmer efter att ett föräldrapar protesterat. Alfons kan nämligen orsaka mardrömmar! Låt en ny generation 3–6 åringar få möta livets utmaningar med denne charmige krabat. Föräldrar med rättshaveristiskt beteende må tycka annat.

Michel de Montaigne: Essayer. Bok 1, 2 & 3

Årets bokrea innehåller många klassiker. Av dem väljer jag Michel de Montaignes Essayer i tre band. Här finns kloka tankar om livet med kärnfulla meningar som; "Jag vet vad jag flyr ifrån, men inte vad jag söker efter." Många har inspirerats av denne essäernas pappa. Sparas lämpligen till sommarens hängmatta.

Etgar Keret: Plötsligt knackar det på dörren

Etgar Keret är en underbar israelisk författare som jämförts med många andra storheter, men som i grund och botten mest liknar sig själv. Han älskar berättelser, ju mer fantasifulla och dråpliga desto bättre. Jag mötte honom på bokmässan i Göteborg och blev hänförd av hans varma och rappa språk.

Jens Andersen: Denna dagen ett liv. En biografi över Astrid Lindgren

En dansk författare som berättar en svensk barnboksikons liv. Men koppling finns där i den inledande berättelsen hur Astrid far till Danmark för att föda sitt barn och lämna honom hos en familj hans första levnadsår. En empatisk biografi med fingertoppskänsla. Respektfull och ärlig på en och samma gång.

Pauli Olavi Kuivanens tips:

Hilary Mantel: Wolf Hall

Efter att ha sett Hilary Mantels "Wolf Hall" förvandlas till mästerlig tv-serie kan det vara hög tid att läsa boken. Mark Rylance gestaltning av den machiavelliske intrigmästaren Thomas Cromwell är magnifik, vilket ger anledning att bekanta sig med det litterära originalet. På rean finns också uppföljaren "För in de döda".

Ben Macintyre: Operation Mincemeat

Boken utkom för rätt många år sedan och skildrar ett av andra världskrigets mest spektakulära spionuppdrag,

men illustrerar framför allt hur fiktion och verklighet kan byta plats. Samtidigt är det en hjärtslitande berättelse

om den olycksalige walesaren Glyndwr Michael som kom att påverka krigsförloppet genom sitt självmord.

Platon: Skrifter 1

Den som inte redan har de sex volymerna i Jan Stolpes översättning av Platons skrifter kan börja försiktigt och inhandla den

första till ett pris långt under hundringen – det är ett fynd. I köpet ingår texter som "Sokrates försvarstal","Kriton", Gästabudet", "Faidon"

och "Gorgias för att nämnda några.

Colm Tóibin: Marias testamente

En gnistrande romanpärla om Marias motstånd mot den kyrka som tar form redan innan sonen tagits ner från korset.

Sandra Walls tips:

Jonathan Tropper: Konsten att tala med en änkling

Tragikomiskt grabbigt om en osympatisk kille som förlorat sitt livs kärlek. Det låter förutsägbart, men Troppers stil är något alldeles extra. Han både underhåller och berör. Efter debuten som nu reas ut kan du fortsätta med "Boken om Joe" och "Sju jävligt långa dagar".

Anna Laestadius Larsson: Pottungen

Andra delen i en fängslande trilogi där svensk historia berättas lättläst och välskrivet med kvinnligt perspektiv. Vi får följa både rik och fattig i slottsmiljö på 1700-talet. Intriger, vänskap, den hemliga salongen Blåstrumporna och längtan efter frihet skapar sug efter mer – vare sig det blir de andra delarna "Barnbruden" och "Räfvhonan" eller valfri Marguerite Duras.

Svetlana Aleksijevitj: Kriget har inget kvinnligt ansikte

Förra årets Nobelpristagare i litteratur fick priset för "mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Den här boken kostar inte ens 20 kronor, men har oändligt värde såväl språkligt som innehållsmässigt när kvinnor äntligen får berätta om sina krigsupplevelser. Och livet efteråt, när männen blev hjältar.

Will Schwalbe: Bokklubben vid livets slut

Framförallt är det här en bok om kärlek. Mellan mor och son, men också till litteratur. På en cancermottagning 2007 skapades en bokklubb som gav upphov till personliga samtal, samtidigt som läsningen gav tröst och glädje. En påminnelse om hur böcker vidgar vår kunskap om oss själva och andra.

Daniel Erlandssons tips:

Pehr Thermaenius: Julmatchen på Västfronten

Initierad skildring av de märkliga dagarna julen 1914 då skyttegravskriget på Västfronten tog ett spontant uppehåll och soldaterna möttes fredligt över en fotbollsmatch och bytte julgåvor med varandra. För att strax återvända till dödandet. Författaren kommer nära inpå detta på samma gång absurda och hoppfulla skeende.

Per Svensson: Vasakärven och järnröret

En mycket intressant genomgång av högerextrema rörelser i den akademiska världen. Per Svensson visar hur allt hänger ihop, från 30-talets nazister går en linje till dagens Sverigedemokrater. Den som tror att bildning är ett skydd mot barbariet tror fel. Högaktuell, välskriven och lättillgänglig med analytisk skärpa.

Joyce Carol Oates: Blonde

En tegelstensroman jag ständigt tänker att jag måste läsa igen. För att försjunka i textmassorna där Oates så skickligt utnyttjar romankonstens alla underbara möjligheter. Men alltid med sin huvudperson Marilyn Monroe i blickfånget. Starkt och gripande – genuint fängslande läsning som fördjupar bilden av ikonen.

Yahya Hassan: Yahya Hassan

Dansk dikt. Poetiskt och politiskt sprängstoff som blev en stor försäljningssuccé. Blicken på uppväxten i en muslimsk familj i en dansk förort är starkt kritisk. Det är en anklagelseskrift utan skygglappar kring integration, invandring och islam. Författaren har fått kritik från alla möjliga håll men som litterärt verk står boken stadigt.

Ann-Charlotte Irhedes tips:

Elin Boardy: Mary Jones historia

Det här är verkligen en riktig sjörövarhistoria, fast ur ett annorlunda perspektiv. Elin Boardy utgår från Stevensons klassiker "Skattkammarön", men här är det kvinnorna runt Long John Silver som spelar huvudrollen. En fängslande, välskriven och vacker historia.

Sara Lövestam: Grejen med verb

Något så ovanligt som grammatikbok man gärna sträckläser. Sara Lövestam beskriver sig som en riktig språknörd och hon betraktar grammatiken som det hemliga systemet bakom allt ordtrolleri. En konst hon själv behärskar till fullo.

Maria Gripe: Agnes Cecilia – en sällsam historia

En av det bästa, mest gripande och spännande ungdomsböcker som någonsin skrivits. Jag hoppas verkligen att Maria Gripes böcker når nya generationer av unga läsare. Mellan pärmarna väntar en osannolikt magisk upplevelse.

Dave Goulson: Galen i humlor

Den brittiske professorn Dave Guolson är besatt av humlor. Han både forskar om dem och har grundat en folkrörelse till deras beskydd. Hans faktaspäckade bok om de små rara och biologiskt viktiga pollinatörerna är oavbruten underhållande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!