Så tyckte bokcirkeln om the Bob

När bokcirkeln satte ögonen i Nobelpristagaren Bob Dylans låttexter gick åsikterna i sär. Här är deras personliga val!

Klassiskt album. Låten "Forever young" finns på "Planet Waves" från 1974. Dylan själv har gjort omslaget.

Klassiskt album. Låten "Forever young" finns på "Planet Waves" från 1974. Dylan själv har gjort omslaget.

Foto:

Bokcirkeln2016-12-10 06:00

Bob Dylan har ju överraskat förr, år 2000 dök han faktiskt upp till Polraprisceremonin i sista stund. Den här gången har han dock tydligt tackat nej till Stockholmsbesöket och dessutom skickat ett tal. Vad han tänker vet väl bara han själv och Mr Tambourine Man...

Bokcirkeldeltagarna fick välja en låttext var (med ytterligare en i reserv). Ingen lätt uppgift minsann. ­Nyutkomna boken ”Bob Dylan. Sångtexter 1961–2012” innehåller runt 400 titlar och väger två kilo. Det säger en del! ­Deltagarna var i alla fall överens om en sak – Bob ­Dylans poesi hör ihop med musiken, musiken hör ihop med texten.

Det blev en ovanlig bokcirkelkväll med alldeles speciell stämning när låtarna ljöd ur högtalaren. Särskilt starkt blev det när Josephine Magnusson tog fram gitarren och knockade alla med sin snygga stämma. Häng med!

Sarah Gustavssons val

Blowin’ in the wind, 1962

Yes, and how many times must a man look up

Before he can see the sky?

Yes, and how many ears must one man have

Before he can hear people cry?

Yes, and how many deaths will it take ’til he knows

That too many people have died?

The answer, my friend, is blowin’ in the wind

The answer is blowin’ in the wind.

Sarahs motivering:

– Jag hade inte tänkt välja den, men den har satt sig i huvudet. Jag tänker det hemska läget i världen. Det är bara ett år sen som Stefan Löfvén sa att vi skulle ta vårt ansvar i flyktingkatastrofen. Det har hänt så mycket sen dess! Strik flyktingpolitik, Brexit, Trump. För första gången känner jag mig rädd, rädd på riktigt.

– Det är ju en av världens mest kända protestsånger, och den behövs mer än nånsin!

Tobbe Ljungdahl hade samma låt:

– Hans bästa låt! Enkel men briljant. Det är ju också en sång om livet, han växer upp och öppnar ögonen. Om den känns uttjatad? Nej, det blir den aldrig.

Josephine Magnussons val

Forever Young, 1973

May God bless and keep you always

May your wishes all come true

May you always do for others

And let others do for you

May you build a ladder to the stars

And climb on every rung

May you stay forever young

Josephines motivering:

– Det här var den första låt jag tänkte på, så jag behövde inte leta. Man kan läsa den ur olika perspektiv: En äldre person som uppmanar en yngre att vara modig, sann, rättvis, att bygga en stege till stjärnorna. Men också som en påminnelse till sig själv som vuxen, att man ska ha ett öppet sinne och inte stelna till. Man ska komma ihåg vad man ville, hu, gör jag det egentligen, tänker jag nu! Den är överväldigande och stor i orden, utan att vara sentimental.

Tobbe Ljungdahls (andra) val

Roll on John, 2012

Sailin’ through the trade winds bound for the south

Rags on your back just like any other ­slave

They tied your hands and they clamped your mouth

Wasn’t no way out of that deep dark cave

Shine your light

Movin’ on

You burned so bright

Roll on, John

Tobbes motivering:

– När jag var ung gillade jag Bob ­Dylan, det gör jag inte nu, trots att jag älskar musik! Så jag lyssnade och ­lyssnade, även på hans lite nyare ­skivor. Och nu har jag återupptäckt Dylan, kan man säga. Jag valde en hyllningslåt till en av mina favoriter: John Lennon. Den finns på albumet ”Tempest”, och ja, jag tycker det är riktigt bra. Nu har det ju blivit ett gäng skivor inhandlade (ha ha).

Mattias Hofvendahls val

Tombstone Blues, 1965

Well, John the Baptist, after torturing a thief

Looks up at his hero, the Commander-in-Chief

Saying, ”Tell me, great hero, but please make it brief

Is there a hole for me to get sick in?”

The Commander-in-Chief answers him while chasing a fly

Saying, ”Death to all those who would whimper and cry”

And, dropping a barbell, he points to the sky

Saying, ”The sun’s not yellow, it’s chicken”

Mama’s in the factory, she ain’t got no shoes

Daddy’s in the alley, he’s lookin’ for food

I’m in the kitchen with the tombstone blues

Mattias motivering:

– Där går vi loss! (Många stämmer in, och utbrister ”oj, vilken text!”). Jag var inget Dylanfan tidigare, jag har upptäckt honom nu. Jag fastnade först i musiken, sen började jag läsa texterna. Han har en sån observerande blick på sin samtid! Här tar han dessutom ett nytt perspektiv i varje vers, och berättar subjektivt ur olika ögon, en ny historia per vers. Men samma refräng. Och hela texten är full av historiska och ­bibliska referenser.

Jakob Carlanders val

Maggies Farm, 1965

I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more

I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more

Well, I try my best

To be just like I am

But everybody wants you

To be just like them

They say sing while you slave and I just get bored

I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more.

Jakobs motivering:

– Den är från hans mest utskällda ­album ”Bringing it all back home” då han började med elgitarr. Han är så mångbottnad, så det var svårt. Men jag valde efter det bästa föredöme man kan ha, Barack Obama. Han gick och nynnade på den här låten då han väntade på valresultatet när han blev vald för åtta år sen. Och Jimmy Carter, som ju kom från Södern, har sagt att han fick upp ögonen för de svartas situation tack vare ”Maggies Farm”.

– Man kan ju också läsa den som ett finger till dem som nu tycker att han är oartig och inte kommer till Stockholm. Han har ju aldrig bett att få något pris!

Kristin Bergmans val

Ballad of a thin man, 1965

You raise up your head

And ask, ”Is this where it is?”

And somebody points to you and says

”It´s his”

And you say, ”What´s mine?”

And somebody else says, ”Where what is?”

And you say, ”Oh my God

Am I here all alone?”

Because something is happening here

But you don’t know what it is

Do you, Mister Jones?¨

Kristins motivering:

– Det är intressant att den blivit en symbol för ”Black Panther Party”, även om sången inte är helt lätt att förstå. Svarta pantrarna menade att texten symboliserar de svartas kamp i det vita, etablerade samhället. I refrängen återkommer en ”Mister Jones”. Dylan har aldrig avslöjat vem det är, förutom på en konsert i Japan 1986 där han säger: ”This is a song I wrote in respons to people who ask questions all the time. You just get tired of that every once in a while”.

Cissi Cras val

Bara en hemlös (Original: Only a Hobo, 1962).

Svensk text: Mikael Wiehe

Jag tog mej en runda på stan där jag bor

Då såg jag en hemlös som låg i en port

med ansiktet nersmort av lera och grus

Där måste han ha legat sen kvällen förut

Bara en hemlös och nu är han död

Ingen kan längre höra hans bön

Ingen som minns hur han svalt eller frös

Bara en hemlös och nu är han död

Cissis motivering:

– Jag har inte hittat en enda Dylanlåt som jag tycker om... så jag satte mig ner och läste nästan allihop. Men sen fann jag ett annat sätt att närma mig honom, via covers! Jag valde Mikael Wiehe och hans tolkning av ”Only a hobo”. Därför att den ger röst åt de svaga.

– Jag tycker det är särskilt viktigt nu som situationen ser ut i värden, så det är lite samma motivering som för ­”Blowin’ in the wind”. Det finns så ­mycket ­nostalgi nu, det här ”Make America ­great again”, att det skulle ha varit bättre förr. Alla nationalister bygger sin ­retorik på det!

Till sist måste alla svara på den svåra ­frågan: Är Bob Dylan värd Nobelpriset?

Tobbe Ljungdahl: – Ja! Det han har ­skapat är en skatt. Han är verkligen en av de stora. Det är också bra med en ny genre.

Jospehine Magnusson: – Ja, han är ­absolut värd det! Det här med att det skulle vara ”Dylanmännens” pris ­tycker jag är fånigt. Det är att gå 100 steg tillbaks eftersom det säger att det skulle finnas musik som kvinnor inte förstår.

Kristin Bergman: – Nej! Håller med om att det är en skatt, en enorm produktion som jag inte riktigt kände till. Men sångtexterna är inte så ofta lättillgängliga, är ibland mycket svårtolkade, ibland intetsägande. Skulle någon fått det så är det Leonard Cohen, hans texter går rakt in i hjärtat.

Sarah Gustavsson: – Ja, för hans livsgärning! Jag tycker att det är ett tecken i tiden att priset går till en musiker och det öppnar för en diskussion om priser i konst och litteratur. Jag är ganska ­kritisk, men tycker att det är bra med förnyelsen.

Mattias Hofvendahl: – Ja! Jag hade ­ingen relation till Bob Dylan förut, men nu när jag läst och lyssnat och diskuterat så tycker jag att det är en intressant väg att gå. Han är väldigt berättande och han berättar mellan raderna.

Cissi Cras: – Nej! Jag skulle väldigt gärna vilja tycka att det är bättre än vad jag gör, jag förstår ju att han är stor. Men jag kan inte se det, och jag har verkligen försökt, både att läsa och att lyssna.

Jakob Carlander: – Nej, Bob Dylan är värd många pris, men Nobelpriset är till för annan litteratur som i dag lever ett hårt liv.

Sammanfattning: 4 för och 3 emot. Med det säger vi ”May you song always be sung. May you stay forever young”.

Bokcirkeln

Correns bokcirkel startade 2010. Sex nya läsare deltar varje termin och läser då fyra nyutkomna böcker. Från i höst är också MVT:s läsare inbjudna.

Samtalsledare är vår litteraturkritiker Jakob Carlander, tillvardags samtalsteapeut i Linköping.

I höst deltar:

Kristin Bergman (63, nypensionerad läkare, Motala).

Cissi Cras (31, socionom, Linköping).

Sarah Gustavsson (26, snabbköpskassörska och frilansredaktör, Linköping).

Mattias Hofvendahl (38, konstnär, ­Linköping).

Josephine Magnusson (31, ungdoms­inspiratör, Linköping).

Tobbe Ljungdahl (49, sjuksköterska och vårdlärare, Ljungsbro).

Höstens böcker är: 1) ”Romeo & Julia” av William Shakespeare, 2) ”Glöm mig” av Alex Schulman, 3) Nobelpristagaren Bob Dylan (sångtexter) och 4) ”Hennes nya namn” av Elena Ferrante.

Bokbloggen: Missa inte bokcirkelns fortsatta diskussioner på Bokbloggen här på corren.se och mvt.se. Där skriver också deltagarna i vår systerbokcirkel på Norrköpings Tidningar.

Häng med: Alla bokcirkelns böcker finns att köpa till Mera-pris för våra prenumeranter (gäller både Correns och MVT:s) på Bokmedia på S:t Larsgatan i Linköping och i Akademibokhandeln i Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!