Två starka släkter fläckar med sin splittring / Det ljuvliga Verona där vi spelar... Så börjar William Shakespeares tragedi ”Romeo & Julia”, kärleksdramernas kärleksdrama. Och då hinner de unga tu känna varann i 5 dar och är typ 14 år! Ändå andas och blöder dramat än, 400 år efter upphovsmannens död.
Men hur är det att faktiskt läsa Shakespeare? Att läsa dramatik? Repliker staplade på varann, med några få scenanvisningar.
Det vet de totalt 12 deltagarna i kulturredaktionens bokcirklar som startat den här veckan. Ja, vi har två parallella bokcirklar, en i Norrköping för NT:s läsare med Maria Waxegård som samtalsledare och en i Linköping för Correns och MVT:s läsare med Jakob Carlander som ledare. De läser exakt samma böcker och ses samma kväll, på olika håll. Men de möts på Bokcirkelns blogg på corren.se, nt.se och mvt.se. Där kan också ni läsare följa de fortsatta samtalen och kommentera.
Nästa bok i höstens boksamtal är sprillans nya "Glöm mig" av Alex Schulman. Sist Elena Ferrantes "Hennes nya namn".
Men däremellan – årets Nobelpristagare i litteratur. Bob Dylan!
Oj. Hur gör vi nu? var det första vi tänkte när Sara Danius meddelade beslutet förra veckan. Låter stenarna rulla och tiderna förändras medan svaren blåser i vinden... Eller läser självbiografin? Nej, det är ju inte den han får Nobelpriset för. Eller som det heter i motiveringen: ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.
Så lagom till Nobeldagen 10 december kommer bokcirkeldeltagarna att välja två låttexter var. Dem kommer vi sedan att läsa, lyssna på, diskutera, kanske sjunga?
Apropå Dylan. Jag kan inte hans texter tillräckligt bra (när jag tog fram mina kära gamla vinyler förstod jag varför – texterna står ju inte på omslagen!) för att bedöma dem.
Men jag gillar att akademien går vidare till ytterligare en litterär genre. Örats poesi, som Sara Danius sa. Låttexter är poesi som betyder oerhört mycket för många människor i vår tid, och har rötterna i medeltida ballader.
Det betyder ju inte att vilken sångare som helst kan få Nobelpriset, herregud, akademien har gjort många genreoffensiver.
1953 prisades Winston Churchill för sina historiska böcker, men i första hand för "lysande talekonst”. Ingen retorik har belönats sen dess.
Två renodlade dramatiker har fått priset, Dario Fo 1997 och Harold Pinter 2005, de har inte heller skrivit "vanliga" böcker.
På listan finns två filosofer, Jean-Paul Sartre 1964 (skrev också skönlitteratur) och Bertrand Russell 1950 (vetenskap och populärvetenskap).
2013 var första gången som noveller belönades, nämligen Alice Munros, och förra året för första gången journalistik, nämligen Svetlana Aleksijevitjs "mångstämmiga verk".
Om sen Dylan tar emot priset, det är fortfarande en fråga i vinden. Det lilla, lilla erkännandet vid ett bokomslag på hans hemsida (Winner of the Nobel prize 2016) var i går borttaget.
Åsa Christoffersson är kulturredaktör i Östgöta Media. Nås på asa.christoffersson@ostgotamedia.se.