Timbuktu: Så präglades jag av min hudfärd

I tider när svenskhet ifrågasätts åker Jason "Timbuktu" Diakité på Sverigeturné med sin hyllade föreställning "En droppe midnatt". Det är en berättelse om ett sökande efter identitet och rötter som går tillbaka till USA:s brutala slavhistoria.

Jason "Timbuktu" Diakité reste till den amerikanska södern som hans farfar en gång lämnade i hopp om ett bättre liv i Harlem. "Jag trodde inte att jag skulle bli så känslomässigt påverkad som jag blev" säger artisten.

Jason "Timbuktu" Diakité reste till den amerikanska södern som hans farfar en gång lämnade i hopp om ett bättre liv i Harlem. "Jag trodde inte att jag skulle bli så känslomässigt påverkad som jag blev" säger artisten.

Foto: Therese Öhrvall

Kultur2018-10-23 21:30

"Så mycket hög kvalitet på 90 minuter är ofattbart". "Budskapet landar rakt i hjärtat". Det är lätt att plocka lyriska pressklipp om föreställningen "En droppe midnatt", baserad på Jason Diakités debutbok med samma namn. Men till en början kände han sig långt ifrån säker på om han skulle klara av att ge en berättelse på scenen, ta med åskådaren på en resa och skruva ner volymen.

– Till en början var jag vettskrämd inför hur det skulle gå. Om jag skulle lära mig all text eller om publiken skulle somna i sina stolar. Det var vad jag trodde i mina värsta farhågor. Men det blev oerhört roligt att göra den.

Den självbiografiska föreställningen tar avstamp i Lund på 80-talet, där Jason Diakité växte upp i en miljö präglad av rasism och mobbing.

– Det var ett uppvaknande när jag började skolan att min hudfärg inte var normal. Det präglade på sätt och vis också min person eftersom jag undvek att sticka ut. Jag blev mer blyg och inåtvänd de första skolåren.

Hiphopen kom att få en avgörande betydelse i tonåren, där fann han styrka.

– Det blev min livspassion. När jag upptäckte hiphopkulturen var det något som jag kunde identifiera mig med utifrån mitt afrikanska arv och min hudfärg. Jag kände att jag passade in och var välkommen.

Publiken får i föreställningen följa Timbuktu in i vuxenlivet där hans jakt på identitet, tillhörighet och sammanhang resulterar i en omskakande resa in i den afroamerikanska historien. Till South Carolina, där hans farfar föddes 1907.

– Det var helt otroligt, fantastiskt men också skrämmande. Jag trodde inte att jag skulle bli så känslomässigt påverkad som jag blev. Men det var verkligen en upplevelse att vandra på bomullsfält och se plantagehusen. Det talar jag om i föreställningen.

Vad har du för minnen av din farfar?

– Min farfar dog 1983. Han bodde i Harlem och jag i Lund. Jag träffade honom på somrar, men jag var för liten för att fråga ut honom om vem han var och vad han kände som en ung person. Men när jag skulle skriva boken behövde jag mer information och det var inte alltid så lätt att få. Min farfar var också en ganska fåordig man som aldrig pratade om känslor med min pappa.

Hur har din familj reagerat på att du berättar familjens historia?

– Min pappa var inte så entusiastisk att jag skulle skriva om det han ansåg var familjens angelägenhet. Under tiden som jag jobbade på boken var han sjuk och gick nästan bort.

– Vårt fattiga ursprung, som bomullsplockare och slavar, var inget han tyckte att jag skulle stoltsera med, medan jag tyckte att det var intressant för mig och vår framtida familj. Det ledde till oerhört många konflikter mellan mig och min pappa. Jag citerar honom i föreställningen: "Vi är inga offer". Trots vår bakgrund har vi lyckats.

Jason Diakité ville gärna nå utanför Stockholm och Malmö med föreställningen som han lagt ner mycket jobb på att skapa. Han anser också att budskapet är värt att stryka under efter valet.

– Det är en berättelse om en svensk familj som är värd att berätta i dessa tider när svenskhet ifrågasätts. Nu ser man rasistiska avsikter normaliseras i hög takt.

– Men det är inte bara en berättelse om hudfärg, utan också en berättelse om att upptäcka sina rötter och sin identitet. Det är långt mer universellt än att bara tilltala folk som har en annan hudfärg än vit.

En droppe midnatt

Medverkande: Jason Diakité, sångerskan Mira Palme samt bandet Damn! med Erik Hjärpe, Måns Block, Måns Mernsten, Svante Lodén och Petter Lindgård.

Regi: Farnaz Arbabi

Dramatisering: Eva-Maria Dahlin

Kompositör: Erik Hjärpe

Lyssna: Soundtracket finns numera på Spotify.

Turné: Nypremiär av "En droppe midnatt" på Draken i Göteborg den 25 oktober. Når Konsert & Kongress i Linköping 31 oktober och De Geer-hallen i Norrköping den 2 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!