Konstnär. Fembarnspappa. Manusförfattare. En starkt engagerad vegetarian som brinner för djurrättsfrågor. Sedan 30 år har den mångsidige 56-åringen, som "levt hela sitt liv i Halmstad", också hållit på med stand up-comedy.
– Men man märker hur fort man försvinner ur folks medvetande när man inte är på tv så mycket. 25-åringar har ingen aning om vem jag är, konstaterar han.
Sedan Peter Wahlbeck började göra humor i slutet på 80-talet har mycket hänt på den svenska stand up-scenen. Allt fler kan försörja sig som komiker, namn som Johan Glans och Henrik Schyffert säljer ut arenor.
– Det var otänkbart för 30 år sedan. Dagens komiker har också egna poddar, är aktiva på sociala medier och har egna Youtube-kanaler och egen kundstock. När jag började var alla nybörjare. Skämten var ganska enkla och triviala, lite om hur är killar, hur är tjejer? Skämt om förhållanden, den tidens kändisar, landsbygd kontra stad, säger han.
Wahlbeck menar att stand upen förvaltas och förändras med varje generation.
– Dagens ungdomar är så vana med stand up. Och i och med att alla har sett allt, så vill man ha mer, mer och mer och mer. Så jag tror att den här brutala och ganska hårda stand upen från Amerika - den kompromisslösa, PK-fientliga, rättvisa, hårda, raka och riktiga stand up-comedyn - kommer hit förr eller senare. Folk kommer snart att vara trötta på den här stryka medhårs- ängsliga, rövslickande, rädda svennebanan-humorn och stand upen blir, som modern konst, mer och mer flippat och utfreakat, säger han.
Samtidigt som Peter Wahlbeck menar att den svenska stand upen är mesig och ängslig har den också fyllt en viktig funktion i debatten om integration.
– Som komiker försöker man vara aktuell och inget är kanske mer aktuellt än invandring, och där har stand up-arna gjort mycket nytta! Komiker från Malmö med invandrarbakgrund gör det jävligt fint – de skojar och lyfter upp frågorna på ett dagsaktuellt sätt, säger han.
Peter Wahlbeck kommer till Palatset i Linköping den 24 april, och Motala Värkstad den 25 april. Ett kärt minne från Östergötland är ett framträdande för studenter på LiU.
– Jag delade loge med Lars Winnerbäck, vi pratade om livet, och han tittade på mig och jag tittade på honom. Det var nog över 20 år sedan och han var en vanlig enkel trubadur, minns han.