Helgonet som räddade systrarna

Sverige har fått ett nytt helgon, men vilket roll spelar hon i klosterstaden Vadstenas historia?

Kanske hade inte Birgittasystrarna i Vadstena funnits idag, om det inte vore för helgonet Elisabeth Hesselblad.

Kanske hade inte Birgittasystrarna i Vadstena funnits idag, om det inte vore för helgonet Elisabeth Hesselblad.

Foto: ARTURO MARI/ Anders Törnström

Kultur2015-12-17 19:00

För första gången sedan 1300-talet har en svensk blivit helgonförklarad av påven själv: Elisabeth Hesselblad, som grundade den romerska grenen av Birgittinorden. Precis som Heliga Birgitta är även detta helgon stor betydelse för Vadstenas historia. Hesselblad såg nämligen till att Birgittasystrarna i Vadstena återetablerades efter deras försvinnande år 1595.

– På 1930-talet kom Hesselblad till Vadstena och öppnade ett gästhem. Då var det fortfarande olagligt att bedriva kloster, men jag misstänker att systrarna såg det som ett sådant, berättar Markus Lindberg, museichef för Sancta Birgitta Klostermuseum.

För en museiman som Markus är helgonförklaringen spännande. Det Hesselblad-material som redan finns på Sancta Birgitta Klostermuseum har fått en ny betydelse.

– Vad det här innebär för museet är svårt att säga så här tidigt. Hittills har hon varit lite undanskymd. Vi får titta över möjligheterna, men ett eget rum kommer vi ge henne, säger Markus.

Vad skulle ni fylla rummet med?

– Bland annat har vi foton och flera av Hesselblads personliga brev. Då hon är från Sverige har vi fått in mycket från hennes vänner och släktingar, berättar Markus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!