Unga spelar klassisk pjäs

"Körsbärsträdgården" av Anton Tjechov är en av de stora teaterklassikerna. Nu ska den spelas av Vadstena Unga Teater.

28 augusti 2019 05:00

Det är enligt ledaren Martin Hellström skådespelare i 14-19-årsåldern som tar sig an pjäsen. Martin Hellström förklarar varför de spelar just "Körsbärsträdgården" :

– Vi spelar den därför att den först och främst är en fantastisk historia och den passar den här åldern och den här gruppen tycker jag. Den handlar om uppbrott, att ta sig vidare i livet och lämna en plats som man har funnits på länge. En anledning är också att det alltid är bra att jobba med klassikerna, för där finns ofta 7-10 roller som är kvalitativa för alla.

Pjäsen har anpassats till de unga skådespelarna.

– Man får ändra lite grand i förutsättningarna. jag har ändrat på några faktiska detaljer. Sedan har jag bearbetat texten lite grand.

De har sedan improviserat kring vissa scener.

– Det som sedan blir bygger på de improvisationer vi har gjort om dessa teman. Det finns ju ändå ett manus med repliker, men det är klart att det är anpassat efter skådespelarnas ålder, säger Martin Hellström.

Han förklarar varför det är viktigt att anpassa pjäsen.

– Det gäller att skapa förutsättningar som gör att ungdomarna som spelar förstår vad de gör, vad de säger och vad deras karaktärer vill så att det blir äkta och riktigt. Det är inte så att man behöver flytta det i tid och modernisera det utan det är mer att man måste sätta in det i situationer som är begripliga för dem.

Pjäsen utspelar sig enligt Martin Hellström fortfarande i Ryssland och karaktärerna finns kvar. Teatergruppens version har dock en speciell inledning, avslöjar han.

– Det är liksom lite metateater. Ensemblen kommer till teatern och får pjäsen i handen kan man säga. De samtalar lite om den innan ridån går upp. Sedan börjar den spelas fram.

När själva uppspelningen av pjäsen börjar går handlingen enligt Hellström så sakteliga över i dess egen tid, slutet av 1800-talet.

Premiären är den 30 augusti. Vilken publik vänder man sig då till?

– Jag tycker att det här är en pjäs för personer från skådespelarnas egen ålder och uppåt. Vårt mål är väl att nå ut till fler än de som känner de som spelar och jag tycker att vi börjar lyckas med det, säger Martin Hellström.

Han hoppas nu på:

– Att många kommer och tittar, det är den främsta förhoppningen. Och att vi etablerar de här texterna som ett material som faktiskt fungerar att spelas av en ungdomsgrupp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Wickström

Ämnen du kan följa