Det är kallt i Gamla teatern. Martin Hellström har just visat runt en grupp andraklassare från S:t Persskolan i 1800-talsteatern. De har fått krypa under scenen, testa kulisserna, uppleva lite kulturhistoria.
– Jag ser det som en mission att visa den här fantastiska teatern som vi har i Vadstena, säger han.
Nu ska emellertid barn i staden få göra mer än att bara se lokalerna. De ska få chans att spela teater här. Om ett par veckor börjar man att jobba med välkända "Folk och rövare i Kamomilla stad", som ska få premiär i september.
– Det ska bli en föreställning för barn och med barn, konstaterar Hellström.
– Dom ska få göra så mycket som möjligt själva.
Han är initiativtagare och fungerar som producent. Han har fått med sig skådespelaren och teaterpedagogen Malin Kärrbrink och konstnären Rasmus Sköld i projektet. Denna duo har tidigare jobbat tillsammans med dramaprojekt i skolan.
– Det fungerade så bra, så vi ville gärna göra något ihop igen, säger Sköld, som kommer att ansvara för scenografin.
– Jag vill att barnen ska få sätta sin personliga stil, göra grunder och skissa och sedan skapa en liten värld på scenen.
Det är speciellt att jobba i Gamla teatern. Det finns tydliga restriktioner kring vad man får göra i byggnaden, men samtidigt får man enligt Rasmus Sköld mycket gratis från den unika miljön.
– Dessutom är det ett lyft att bara vara här, få komma in i lokalerna där man kommer att få spela för publik.
Han har tidigare varit ledare för öppen bildverkstad i Vadstena och tror att några av de ungdomar som kom dit kan vara intresserade att haka på teaterprojektet. Det saknas inte heller intresse för att stå på scenen.
– Vi har redan ett 20-tal anmälda, berättar Martin Hellström.