Poesi om destruktiv lust, längat och sorg

Destruktiv lust, längtan och sorg, men också en del skämt. Det kan besökarna på Motala stadsbibliotek vänta sig under kulturnatten 27 oktober när Jenny Luks ska läsa upp sin poesi.

23 oktober 2018 21:59

Född och uppväxt i Finspång, studerad i Motala och nu bosatt i Göteborg. Jenny Luks ser Motala som en av de städer hen har starkast koppling till, och 27 oktober ska hen komma tillbaka.

– Jag har en väldigt stark koppling till Motala, det känns som en av mina hemstäder, säger Jenny Luks.

Det är på kulturnatten som Jenny ska läsa dikter på stadsbiblioteket, främst från sin diktsamling Parallellum. Temat i dikterna är sexualitet och könsidentitet.

– Det ska bli jättekul, jag är glad att jag får komma dit. Dikterna kretsar kring destruktiv lust, längtan och sorg. Men också kring transproblematik, att inte känna sig hemma i sin egen kropp. Det är mycket ilska och vrede, så boken kan nog vara obehaglig att läsa.

Så ett tips kan vara att inte läsa diktsamlingen om du vill muntras upp.

­– Och så får man inte vara pryd, säger Jenny Luks.

Jenny har skrivit sedan hen var liten, och en av dikterna i Parallellum har Motala som kuliss.

– En klasskamrat skrev på Facebook att Motalabron var avstängd, hon kallade den för den ofarbara bron. Det lät så poetiskt så jag skrev en dikt om den, säger Jenny Luks.

Under kulturnatten kommer hen att läsa dikter på stadsbiblioteket i 30 minuter från klockan 17.30 tillsammans med poeten Linda Örnvall. Men Jenny lovar även att det blir en del skämt.

– Jag försöker ha lite skoj, säger hen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa