Oväntade mötet ledde till succé

Författaren Erik Thulin, bosatt i Motala, kommer nu ut med den tredje och sista säsongen i sin ljudboksserie "Jordbunden". Seriens inläsare är en välkänd skådespelare.

11 juni 2019 11:37

Erik Thulin berättar att deckarserien är specialskriven just för ljudboksmediet men har blivit så framgångsrik att den även har getts ut i pocketform.

Nu kommer alltså den tredje säsongen i ljudbokserien.

– Det är jättejätteroligt, för det är ju ett avslut på hela serien och även för mig. Man jobbar med någonting i flera år och så kan man göra ett litet bokslut kring det här, säger Thulin.

Mycket av handlingen utspelar sig i Motala och Kisa säger han.

Erik Thulin tycker om att skriva ljudböcker.

– Det blir ju en otrolig dramaturgi i dem. Det är ju tio delar och som författare tvingas du hela tiden till att skapa spänning. I varje del ska jag ha en liten "spännings-rush" i slutet och då blir det att man tänker till: vilken scen blir det som ska driva historien framåt?

Den välkända skådespelaren Eva Röse läser in Erik Thulins böcker i denna serie.

– Hon är ju fantastisk! Jag träffade hennes man i Thailand när jag och min fru bodde där för många år sedan. Då började vi umgås.

De satt senare och pratade i Motala och Eva Röse frågade då Thulin vem som skulle läsa in hans serie.

– Och då sa jag "Men det måste ju du göra!" Hon svarade "Självklart!" och på den vägen är det.

Erik Thulin berättar också att när de började prata om det så började bokens huvudkaraktär Tilia att lite grand likna Eva till utseendet i hans huvud.

– Så det blev en väldigt häftig symbios mellan skrivandet och inläsaren. Hon är Tilia Eldh, punkt!

Thulin avslöjar att Eva Röse under inläsningarna ibland har kontaktat honom med frågor om hur olika östgötska uttryck ska sägas.

Han har tidigare arbetat som bland annat polis och journalist, men berättar att han har varit författare på heltid i tre år nu. Erik Thulins skrivande har sitt ursprung i när han omkring 1999 arbetade på TV3. Då började Thulin att skriva inledningen till en deckare och så småningom hade han skrivit "en massa sidor".

Vad gäller framtiden säger Erik Thulin att han och en hemlig kollega snart ska åka upp till Norrland där de ska sitta i en stuga och avsluta en komedibok om Ljungsbro som de skriver tillsammans. Boken är klar men finslipande återstår.

– Sedan har jag en helt klar deckare som jag har skrivit synopsis till.

Thulin har allltså skrivit klart boken men i kortform.

– Så det blir nästa projekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Wickström

Ämnen du kan följa