Vårturnén är i full gång och når bland annat Linköping (Backstage 24 mars) och Finspång (Hugos 7 april). Nyligen släpptes också nytt livstecken i form av singeln "Bara skog" och "Flying with Luther".

– Två väldigt olika låtar och olika stilar. Låtarna har vi gjort under turnén i höstas, när vi träffats och repat. Vi kommer att släppa ganska mycket nu under våren och sommaren med jämna mellanrum, säger Åke Olofsson.

Siktet är också inställt på en ny fullängdare och troligtvis når den publiken till hösten. Utan att exakt veta vilken väg bandet ska ta söker de nya marker.

– Jag tycker det är väldigt kul med musik man kan dansa till och som är svängig så jag försöker ju sträva efter det i min roll som producent. Jag vill hitta nya sätt att göra sån musik. Kanske lite lugnare och inte lika pressat som det ofta är i modern dansmusik. Jag tänker mycket på det. Att hitta både sväng och lugn i samma låt. Det är lite av det lågmälda vi vill åt. I alla fall är nästa singel åt det hållet, säger Åke Olofsson.

Det yviga Norrköpingskollektivets liv som just ett kollektiv i rent fysisk mening är över sedan en tid tillbaka. Idag är medlemmarna spridda över hela landet och Åke Olofsson bor till exempel i Mölndal. Det ställer nya krav på skapandeprocessen.

– Det gör det ju svårare absolut men det håller vi på att lösa nu genom att skaffa en bra gemensam studio. Tanken är att det ska bli lite som vår nya gemensamma bas, säger Åke Olofsson.

Björnstammen har nu, några år efter det monumentala genombrottet, kunnat landa lite i en slags vardag och har fått lite distans till det som hände.

– Det var så klart superkul när det hände men just då inget vi tänkte på utan vi bara kastades in i det. Nu är man ju jättestolt och vi bäddade verkligen för att kunna leva på det länge. Vi gjore ett bra jobb då och följt upp det bra också. Vi har lyckats ha kvar vår identitet och fortsatt göra sånt som vi själva tycker är kul. Det är en stor och bra grej som hänt i våra liv.

– Vi hade omgett med väldigt bra folk som gav oss ett bra självförtroende. Vi hade gjort allt rätt. Det var därför det hände och det har vi hållit fast vid. Kul var det och kul är det, säger Åke Olofsson.

Den pågående vårturnén är en naturlig fortsättning på höstturnén och har samma upplägg.

– Till sommaren blir det annorlunda. Då kan vi inte använda projektioner som vi gjort nu utan får hitta en annan lösning. Det blir ett tiotal spelningar i sommar, säger Åke Olofsson.