Musikalstjärnan åker på turné i länet

Peter Jöback möter sommaren på turné, hösten på Cirkus och julen på filmduken. "Det blir allt på en och samma gång. Det är spännande", säger han.

21 april 2019 16:00

En timme med Peter Jöback, 47, är en resa genom tre olika världar.

Musikens, musikalens och filmens.

Vi pratar om sommarens turné, som har premiär i Östergötland (18 maj i Linköping och 19 maj i Norrköping), höstens stora musikal i "Häxorna i Eastwick" på Cirkus och dramat "Jag kommer hem igen till jul", där titeln är hämtad från Peter Jöbacks hyllade album och bygger hans egna idé.

Musiken tar Peter Jöback ut i landet och möter publiken på deras hemmaplan under ett par månader. Skivan "Humanology", som kom ut i höstas, var hans första studioplatta på elva år och blev resultatet av många års väntan och arbete.

– Jag ville göra musik från min tid i dag, där jag står som artist och människa. Det tog sin tid att hitta det, men det lyckades.

Två utsålda spelningar i Göteborg i början av året väckte tanken på något mer.

– Det var ett första test, men jag visste redan före att jag ville göra det här. Jag vill turnera mera med mitt band och möta publiken. Det är vad alla musiker vill.

– Turnén skulle kunna heta "En kväll med Peter Jöback". Det är 100 procent Peter Jöback och är lite mer av höstens show "Med hjärtat som insats" på Cirkus. Jag blandar mellan mina svenska och engelska låtar och berättar min historia fritt ur hjärtat, säger han.

Musikalen "Häxorna i Eastwick" hade världspremiär i London 2000. Peter Jöback var med i den uppsättningen och kommer nu med den till Cirkus i höst med sin musik, men i en ny form och stil. Han spelar huvudrollen i "Darryl van Horne" och sätter sin prägel på hela musikalen.

Sir Cameron Mackintosh, som producerat några av världens absolut största musicalsuccéer som "Les Misérables", "Cats", "Miss Saigon" och  "Fantomen på Operan", och Peter Jöback har känt varandra i över 20 år. Han gav Peter hans första roll i Londons West End (som "Chris" i "Miss Saigon" våren 1997) och fortsatt haft honom i flera tunga roller – inte minst huvudrollen i "Fantomen på Operan" i New York, West End i London och Stockholm.

De tar sitt arbete tillsammans lite längre med "Häxorna i Eastwick".

– Cameron ville göra om några av sina musikaler. "Häxorna i Eastwick" var tidigt aktuell för det. Jag frågade om vi inte kunde göra en fullskalig produktion utanför London och New York. Det blev Stockholm. Ett roligt projekt, tycker Peter Jöback om höstens utmaning.

Filmen "Jag kommer hem igen till jul" bygger på Peter Jöbacks egen idé. Titeln är hämtad från hans succéalbum från 2002. Han började skriva sitt manus redan 2009 under tiden på Broadway och "Fantomen på operan", men det har förändrats under årens lopp.

– Det första utkastet var mitt liv rakt av. Det blev för nära. Jag kunde inte ta den vidare där och då. Den blev liggande i väntan i på en chans.

Den kom.

Vid inspelningen av tv-serien Modus, som hade premiär 2015, såddes ett första frö.

– Produktionsbolaget frågade om jag ville filma mer. Jag berättade om min idé och min historia. Jag ville jobba med en manusförfattare (Daniel Karlsson fick uppdraget), som kunde fånga och utveckla de många bra ögonblicken jag har med mig in i manuset, säger han.

Peter spelar världsstjärnan Simon, som kommer hem till Sverige för att fira jul och tar plats i byns årliga julkonsert. Den arrangeras av hans bror Anders, som alltid fått stå i skuggan av Simon.

Det väcker gamla minnen till liv i det lilla samhället.

– Filmen underhåller med musik och humor, men också med teman att våga stå för vem man är och omfamna sin historia, säger Peter Jöback.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner

Ämnen du kan följa