Minns du den här byggnaden i Motala?

För snart 32 år sedan försvann en av de då äldsta biograferna i Sverige - Regina på Drottninggatan.

Lördagen 30 april 1988 visades "Göta kanal" som sista film på Regina. Senare samma år revs byggnaden för att ge plats åt den nya bebyggelsen i kvarteret Prinsen.

Exakt när den första filmen visades där vet man inte. Men efter att det som varit en kakelfabrik 1902 byggts om till lokal för nykterhetslogen Framåt började ambulerande biografer att hyra in sig. En av dem sålde 1910 utrustningen till Framåt och 1918 startade en av medlemmarna –  Hjalmar Hugo Sätterberg –  Reginabolaget och lokalen användes sedan bara som bio.
 

Fram till 1932 visades stumfilmer ackompanjerade av en livs levande orkester. På 1940-talet började Sätterbergs son, som även han hette Hjalmar ta över verksamheten. Efter hans död var det Ingrid Roxman och Britt-Marie Karlsson som skötte ruljangsen till slutet. 

1952 moderniserades Regina rejält. Bland annat monterades neonskyltar över entrén och väggarna i biografsalongen kläddes med sammet för att dämpa ekot.

Något många minns från Reginabiografens foajé är muralmålningen föreställande Gustav Vasas tal till dalkarlarna. Den är gjord av konstnären Carl-Erik Törner. Han var stockholmare, men bodde de sista åren av sitt liv i Motala. Törner dog 1911, vilket ger en ledtråd till när målningen gjordes.

Innan grävskoporna började tugga sönder Regina togs väggen med målningen ner och lades i ett förråd. Svante Pettersson som varit biovaktmästare på Regina på 80-talet satt i Bostadsstiftelsen Platens styrelse när nya vårdboendet Strömsborg skulle börja byggas 2001.
–  Jag föreslog att målningen skulle flyttas dit eftersom många där borde ha minnen av dem. 
Målningen visade sig dock vara i sådant skick att den inte kunde flyttas.
–  Men det gjordes en reproduktion som sattes upp på Strömsborg. 

På den tiden Svante jobbade som biovaktmästare dröjde det innan nya filmer kom till Motala.
– Nu är ju allt digitalt, då var det filmrullar som gällde och de kopierades inte alltid i så många exemplar, säger Svante och berättar hur han fick hämta och lämna filmer vid tågen.

Sista filmen som visades på Regina var ”Göta kanal”. Den ingick i en dygnslång visning av olika titlar,  många av dem med hög nostalgifaktor.  Exempelvis "Tarzan" med Johnny Weissmuller, "Sound of music" och "Casablanca" med Humprey Bogart och Ingrid Bergman.

Det var sista gången projektorerna kördes på Regina. De överlevde dock några år till då Motalabion Royal tog över dem.

Källa: Motalabygd 1985.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa