Matilda Södergran vann Lyrikpris

Poeten Matilda Södergran från Norrköping kammade hem Sveriges Radios Lyrikpris 2019. Det blev klart på Litteraturgalan i Växjö på fredagskvällen.

12 april 2019 19:00

Litteraturveckan i P1 avslutades med Litteraturgalan där Sveriges Radios tre tunga litteraturpriser delades ut. Matilda Södergran vann lyrikpriset för sin "Överlevorna" Lyrikprisjuryns motivering till priset var "För att den med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening."

– Jag är så väldigt glad för priset. Det är en stor ära. Som finlandssvensk poet känns det extra fint att få ett svenskt lyrikpris. "Överlevorna" är en viktig bok för mig som tog lång tid att skriva och blev något av en vändpunkt i mitt skrivande, så därför är jag väldigt tacksam över att just den kanske hittar fler läsare tack vare priset, säger Matilda Södergran i en kommentar.

På galan delades även Sveriges Radios Romanpris ut. Vinnare blev Sara Stridsberg för "Kärlekens Atlantis" . Enligt Lyssnarjuryns motivering bland annat för att hon "...Med exakt gehör väver en poetisk och hudlös berättelse som är omöjlig att sluta läsa."

Sveriges Radios Novellpris tilldelades Annika Norlin för radionovellen "Mattan". Enligt jurymotiveringen bland annat för "... Den säkra tonträffen och lättheten i hennes egen läsning gör lyssningen lika underhållande som tankeväckande."

Sveriges Radios Lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Sveriges Radio Romanpris delas i år ut för 26:e gången. Sveriges Radios Novellpris instiftades 2002.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Pihlblad