Kort förklarat är det ett programkoncept där personer som letar efter kärleken matchas ihop av experter. Första gången de träffas är framför vigselförättaren då det inom bara ett par minuter ska säga "ja" till varandra. De ingår ett äktenskap på riktigt och fyra veckor senare får de välja om de ska forsätta vara gifta eller om de ska skilja sig.

Första gången jag såg programmet var i januari 2015. Jag skulle då egentligen lägga två veckor på att skriva en praktikrapport efter några månader i Hufvudstaden. Men eftersom jag är väldigt snabb på att göra tråkiga saker kunde jag lägga åtminstone 1,5 vecka på att ligga på soffan. Den mesta tiden av soffliggardagarna såg jag konstiga dokumentärer på SVT. Men jag hittade också av en slump till den första amerikanska säsongen av Gift vid första ögonkastet. Det var skränigt och lite fånigt, precis som de flesta programmen från andra sidan Atlanten är, och jag tröttnade ganska fort. Men sedan fann jag den svenska versionen...

Jag vet, många av er tänker "vad är det för idioter som gifter sig med en främling i tv". Men på mig imponerar verkligen deltagarna. Tänk vilka fantastiska människor som tror så stenhårt på kärleken att de är villiga att knyta ett av de mest magiska band vi har i samhället. Det är ett löfte på att båda parter går in med samma inställning, för de satsar båda något oerhört stort och hoppas på att det där ute finns någon som är helt rätt. Jag blir rörd bara av tanken.

Och visst. Rent statistiskt kanske det inte har gått så jättebra. Av de tolv svenska par som har varit med är det endast ett par som idag fortfarande lever som gifta. Men 2017 fick USA sin första Gift vid första ögonkastet-bebis! Så visst går det.

Det är också ganska skönt när par som är matchade av experter bråkar och gråter och gör slut. Trots att de ska vara som gjorda för varandra. Deras problem i kommunikation och närhet är sådant som alla par kan känna igen sig i och varje avsnitt blir därför som ett eget litet terapitillfälle.

Och det allra bästa när man har plöjt en säsong av den svenska varianten och man känner att man trots det behöver ännu mer ögonblickskärlek i sitt liv? Då finns det säsonger från USA, Australien, Norge och Nya Zeeland att njuta av.

Nehe, det är kanske dags för mig att skriva lite fler praktikrapporter?