Rysk resa med respekt

Horace Engdahl och Liv Strömqvist reste på bildningsresa i Europa, resultatet blev väl sådär... Men Keyyo och Rheborg bjuder på en befriande fördomsfri roadtrip i österled.

9 april 2019 20:00

Den 22-åriga Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina var för mig helt okänd, men visar sig snabbt vara en intressant person med massor av avväpnande charm. I realityserien "Keyyo med Rheborg i Ryssland" tar hon med sig sin idol Johan Rheborg på en resa till Omsk, en stad hon lämnade som 8-åring för att bosätta sig i Sverige. I sex halvtimmeslånga avsnitt får vi följa deras äventyr samtidigt som vi får en spännande inblick i ryskt vardagsliv. Men den stora behållningen är samspelet och den växande vänskapen mellan de två resenärerna. Personkemin känns genuin och äkta, trots att de aldrig träffats tidigare. Med värme närmar de sig varandra, skillnaderna i ålder och bakgrund överbryggs enkelt med nyfikenhet, respekt och humor. Ingen mansplaining eller åldersdiskriminering så långt ögat når. Det är befriande och fint att se. Serien sänds i SVT på torsdagar och rekommenderas varmt.

Underbara "Lerins lärljungar i Brasilien" och välgjorda "Das Boot" är andra höjdpunkter i tv-tablån just nu, men det är Netflix som stått för veckans bästa tv-upplevelse. Strömningsjättens första svenska originalserie "Störst av allt" knockade mig fullständigt. Svårigheten att göra film av Malin Perssons Giolitos bok är uppenbar för alla som läst den – en stor del av handlingen pågår i huvudpersonen Majas eget huvud. Men resultatet är strålande, mycket tack vare Hanna Ardéhns lysande rolltolkning. Hon gör den skolskjutningsmisstänka tonårsflickan Maja så trovärdigt självklar. Skådespelarprestationerna är överlag väldigt bra och det är kul att se författaren själv som häktningsdomare. Och för den som vill se mer av Hanna Ardéhn har SVT play påpassligt nog lagt ut båda säsongerna av utmärkta "30 grader i februari" som blev hennes genombrott.

Missa inte

"Stridsbergland". Fantastiskt vacker dokumentärfilm om Sara Stridsberg. Lika poetisk och fascinerade som författarens egna litterära värld. SVT play.

Beroendeframkallande

"Robinson". Det är nästan ett heltidsjobb att hinna med att se alla avsnitt – men värt varenda sekund. Tv4, söndag–torsdag.

Galet kul

"Dips". Jag skrattar gott åt de tre synnerligen inkompetenta diplomaterna på UD, som gör sitt bästa för att förstöra landets rykte i denna halsbrytande humorserie. SVT, fredagar kl 22.

Streamingtips

"Hannah". Nagelbitarspänning med Joel Kinnaman i en av huvudrollerna. Prime video.

"Game of Thrones". Äntligen är det dags för den åttonde och sista (snyft!) säsongen av seriernas serie. HBO och Cmore, 15 april.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede