Osynligt budskap men bra musik

3 september 2018 08:43

”Medborgarbandet” önskar ge hopp och framtidstro till Sveriges väljare under valåret 2018. ”En nusvensk rörelse med viljan att starta samtal om demokrati, medborgarskap och vikten av att bry sig om samhället.”

Det börjar rätt lovande, med att en stor del av ensemblen sjunger ”Var ligger Sverige?” och man tänker att nu ska vi få veta var och hur vårt land egentligen ligger.

Scenen förvandlas så till en röstlokal och en mycket speedad medborgare är till en början euforisk över rösträtten men blir alltmer frustrerad, kanske över de små skillnaderna i urvalet och till sist över att man inte får lämna med en brasklapp med förbehåll i valkuvertet.

Den skönsjungande Nina Persson i röd glitterklänning sjunger ”Demokrati – varför är du så svår nu för tiden, kan vi börja om…?” som om det handlar om ett förhållande i kris.

Det förekommer också monologer, som tycks berätta om svåra erfarenheter men de framstår som vaga och lösa i kanterna.

Överhuvudtaget är föreställningen, trots musikalisk energi, undflyende. Budskapet liksom halkar iväg utom synhåll.

Ensemblen i Medborgarbandet har spelat i ett större sammanhang med namnet ”Vinnaren tar allt” på bland annat Malmö stadsteater och fick då lovord för en show med extra allt.

Men i Motala blir det hela blir som en vanlig konsert och man väntar på en mera ilsken tydlighet som aldrig kommer.

Enda gången det hettar till lite är när Kanyi Mavi i en monolog säger ”Dagens nazister är… verkligen nazister…!”

Inspirationen till Medborgarbandet kommer bland annat från den politiska New York-gruppen The Citizens Band, som Nina Persson var en del av.

Men det önskade samtalet om demokrati, medborgarskap och vikten av att bry sig om samhället lär tyvärr inte ha uppstått efter en timme av ganska lättglömd underhållning.

Musikteater

”Medborgarbandet”

Idé: Nina Persson och Gudrun Hauksdottir.

Medverkande: Nina Persson, Kristin Amparo, Dennis Lyxzén, Kanyi Mavi med flera.

Riksteatern i Folkets hus, Motala 2/9.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!