Det finns ingenting som slår en välgjord dokumentär. Den kan egentligen handla om precis vad som helst – ett människoöde, ett historiskt skeende eller en geografisk plats. Det går liksom inte att värja sig för den äkthet som skapas genom dokumentära bilder och människor som själva får berätta. De senaste dagarna har jag sträcktittat på två dokumentärserier som berört mig mycket starkt.

Den första är "Leaving Neverland" (SVT). Lågmält, långsamt och oerhört detaljerat berättar Wade Robson och James Safechuck om övergrepp de utsattes för som barn av popikonen Michael Jackson. Under fyra timmar får vi följa deras historia från deras första möten med idolen till de slutliga avslöjandena, många år senare. Deras familjer medverkar också och det är hjärtskärande att höra särskilt mammornas skuld och ångest över att de varken förstod vad som pågick eller ingrep. Bilden som träder fram av Michael Jackson är allt annat än smickrande. På ett synnerligen beräknande sätt utnyttjade han sin stjärnstatus, nästlade sig in i pojkarnas familjer och skapade ett förtroende han sedan utnyttjade på ett vämjeligt vis. Men trots att familjerna bokstavligen krossades är det väldigt lite prat om hat eller hämnd, vilket gör dokumentären än mer gripande.

Den andra är tv-versionen av filmen "Mannen som lekte med elden" (Cmore och Tv4) om författaren och journalisten Stieg Larsson. Efter sin död 2004 har han blivit mest ihågkommen för boksuccén "Millennium"-trilogin, men här fokuserar man på hans hängivna arbete med att kartlägga de högerextrema rörelserna i Sverige. Berättelsen blir en nyttig väckarklocka, åtminstone för mig som nästan förträngt nazistdemonstrationerna på 80-talet, Bevara Sverige svenskt och Vit makt-musikens framgångar på 90-talet. Nu sitter en av rörelserna han granskade i riksdagen och jag vill bara gråta.

Artikelbild

| Lika omskakande som gripande är dokumentären "Leaving Neverland". Här Michael Jackson och familjen Robsons, februari 1990. .

Nya ungdomsserien "Eagles", som hade premiär på SVT play i helgen, har i förhandssnacket beskrivits som en svensk version av norska supersuccén "Skam". Den formligen älskade jag, trots att jag på intet sätt tillhör målgruppen. Jag tror dock att en av hemligheterna bakom framgången där var den totala avsaknaden av vuxna i serien. Tyvärr har inte "Eagles" anammat det konceptet, här finns det gott om ganska ointressanta vuxna karaktärer. Men precis som i "Skam" är castingen av skådespelarna till ungdomsrollerna lysande och handlingen som kretsar runt småstadens hockeylag Eagles ger mersmak. Men för den som ännu inte sett "Skam" finns ett gyllene tillfälle nu när alla fyra säsongerna återigen är tillgängliga på SVT play.

Missa inte

"Kielergatan". Norskt thrillerdrama som inte liknar något annat jag sett tidigare. SVT, måndagar kl 22.

Ser fram emot

"Das boot". Den tyskamerikanska serien tar vid där den Oscarsbelönade filmen med samma namn från 1981 slutar. Hoppas på kusligt klaustrofobisk spänning. Premiär på SVT lördag 16/3 kl 21.30.

"Robinson". Intriger och prövningar i paradisisk miljö – perfekt verklighetsflykt! Det bli dock svårt att toppa förra årets säsong. Premiär på Tv4 söndag 17/3 kl 21.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se