Åkte till Bestorp för att se Stockholm

För att få se "Stockholm" blev jag tvungen att åka till Bestorp.

7 augusti 2019 16:59

Fyra veckor efter Sverigepremiären har filmen fortfarande inte kommit till Filmstaden i Linköping eller Norrköping. Man kan undra varför. Borde inte en amerikansk film om Norrmalmstorgsdramat 1973, med kända skådisar som Noomi Rapace och Ethan Hawke i huvudrollerna, kunna locka en eller annan biobesökare? Hyfsad kritik har den fått också.

Men nej, Sveriges största och helt dominerande biografkedja satsar bara på säkra kort i sommar.

Premiär efter premiär går oss förbi. Vi kan se i Filmstadens app vad som är på gång, vi kan hoppas och längta och läsa recensionerna, men det är bara de allra bredaste amerikanska filmerna som kommer hit.

Jag ville se Stellan Skarsgård i norska dramat "Ut och stjäla hästar" men allt som erbjöds var alligator-actionfilmen "Crawl". Jag ville se "Carmen & Lola", om förbjuden kärlek bland romer i Madrid, men jag fick bara biljaktskomedin "Hobbs & Shaw".

Min smak är inte särskilt förnäm, vill jag påpeka. Jag älskar Marvels superhjältar, jag har sett "Yesterday", nya "Lejonkungen" och "Rocketman" om Elton John i sommar.

Men jag vill ha mer. Jag vill bli överraskad och omtumlad och upplyst, jag vill inte bara ha lättsmälta sötsaker när jag går på bio, jag vill ha fibrer, främmande kryddor och oväntade smaker. Jag vill ha upplevelser som sätter sig i hjärtat och följer med mig hem.

I Norrköping finns den kommunala biografen Cnema som erbjuder allt det där. I Linköping visar Linköpings Filmsalonger en bråkdel av Cnemas utbud, men bara under terminerna.

Det är lätt att gnälla, javisst. Men man kan också ta en tripp till någon av Östergötlands pigga landsortsbiografer.

I Bestorp, söder om Linköping, finns Eklunda bio som lever och frodas tack vare sina eldsjälar och digital teknik. Här visas både aktuella filmer och opera, och här kan jag äntligen se "Stockholm" en vacker kväll i slutet av juli.

Det är en fin film, med snygg 70-talsscenografi och bra skådespeleri. Och lite märklig, som det blir när amerikaner leker svenskar och gör som de vill med ett stycke svensk historia.

Precis som när jag besökte biografen i Rimforsa i våras blir resan en nostalgitripp. Besöket på Eklunda bio, som har riktiga biljetter och godiskiosk, är minst lika minnesvärt som filmen.

Nöjda styr vi norrut igen i sommarskymningen. Vi möter nästan ingen på vägarna, bara två livs levande grävlingar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Kylberg Fotnot: "Stockholm" visas även på Centrumbiografen i Skänninge på söndag augusti kl 18.

Ämnen du kan följa