Texterna är evangelisten Johannes passionsberättelse och medverkar gör Motala Kyrkas Motettkör, sångensemblen Con Anima, evangelisten Mathias Hedegaard och en barockorkester, allt under ledning av Motala församlings organist Annelie Eriksson.

Hon berättar vad hon tycker är speciellt med Johannespassionen.

– Bach lyckas med att fånga dramatiken i de här texterna. Det går ju i ett från de här vackra koralerna och ariorna. I evangelietexten som evangelisten framför pratar man ju bara på med texten och sedan kommer ariorna och landar i mer känslor och så. Det blir en fin helhet på allting tycker jag.

Artikelbild

| Evangelisten Mathias Hedegaard 2015. Han medverkar även vid långfredagens framförande av Johannespassionen.

Annelie Eriksson berättar att de medverkande nu övar på olika håll.

– Det är ju det som är så häftigt sedan när man möts allihopa och man sätter ihop allting. När allting får landa, och alla förstår att "jaha, det är så här det ska kännas!". Det är mäktigt och stort för egen del känner jag att man får vara med och leda det här.

Eriksson vittnar om ett mycket stort engagemang hos alla inblandade.

– Alla brinner ju så otroligt!

Repetitionerna började enligt henne i januari med Motettkören och sedan började de andra repetera i slutet av februari. Totalt medverkar cirka 65 personer säger Annelie Eriksson som framhåller det speciella i att man bara framför verket vid ett tillfälle.

– Det blir så laddat, för alla som är där och lyssnar är där "här och nu", det är nu vi är samlade och det är nu det händer.