Gustavsson, som snart fyller 30, kommer ursprungligen från Ljungby i Småland och flyttade till Motala för några år sedan. Hon har två barn. Handlingen i debutboken beskriver hon så här:

– Det handlar om en liten gråsten som ligger bland många andra stenar vid en sjöstrand. Han känner att han är utstött och inte hör hemma bland de andra stenarna som ligger där. De är sura och tvära medan den här lilla stenen är pratglad och vill göra allting bättre. Så kommer det en pappa och son som kastar macka. De väljer just den lille stenen och kastar ut honom i sjön. Han sjunker ner till botten och på något vis måste han ta sig därifrån, för han fastnar där. Då träffar han nya vänner som hjälper honom till en bättre plats, för han vill inte komma tillbaka till de andra. Så det är ett äventyr som börjar efter det.

När det gäller bokens budskap så har handlingen kopplingar till vissa saker.

Artikelbild

| I boken blir den lilla gråstenen utkastad i vattnet av människor som kastar macka, något som Emma Gustavsson här demonstrerar.

– Ibland tänkte jag lite på när man kom ut direkt från skolan och skulle till ett nytt jobb. Man kunde träffa en del kollegor där som inte trivdes och som kanske skulle ha bytt jobb och gjort något annat. Det kan ju vara så ofta med andra människor överlag att man själv kommer med energi och inte blir bemött riktigt som man tänkt. Och så är det det här med vänskap och att vara utsatt och utstött.

Emma Gustavsson hoppas att boken kan visa att det finns någon eller några därute som kan göra saker bättre.

Bokens målgrupp är barn i 3-6-årsåldern, men det är viktigt för henne att föräldrar också ska tycka att det är kul att läsa i den många gånger om barnen vill det. Den är illustrerad av Emma Svalander.

Detta är visserligen Emma Gustavssons debutbok, men skrivande i sig är inget nytt för henne, hon har gjort det sedan hon var liten. Det är först på senare år som Gustavsson har känt att skrivandet "faktiskt kan bli någonting om man kämpar lite". Det skrivande hon ägnar sig åt nu har hon hållit på med i ungefär fyra år.

– Det började när jag var mammaledig och jag har det som lite avkoppling.

Hon skulle dock vilja arbeta med bara skrivande "någon gång i framtiden".

– Jag brinner så mycket för det.

Emma Gustavsson har planer på fler böcker, bland annat berättelser som hon fick berättat för sig av sin mormor, berättelser om sådant som mormodern själv hade varit med om.

Dessutom har hon påbörjat en kapitelbok för lite äldre barn.